3. září 2023 06:00

Gepard nahání kořist jako torpédo. Podívejte se na lov ve 100 km/h

Gepard Rychlost jako zbraň – Gepardův úspěšný lov

Jeden z nejrychlejších dravců planety je zároveň jeden z jejích nejlepších lovců. Nechá se ale poměrně snadno zastrašit.

Gepard patří k nejpospolitějším dravcům. Matka zůstává s odrostlými mláďaty poměrně dlouhou dobu a sourozenci často utvářejí skupinu. Není divu, nepatří totiž mezi nejbojovnější lovce. Lvi, hyeny, ale i supi patří ke zvířatům, které gepardovi snadno seberou jeho pracně ulovenou kořist. I proto jsou gepardi aktivní spíše přes den, aby se střetu s potenciálními konkurenty vyhnuli. Co ale gepardovi chybí na síle, to dohání loveckou zdatností.

Rychlá smrt

Úspěšnost gepardího lovu se pohybuje okolo 70 %, což z něj činí jednoho z nejlepších lovců planety. Vysoké úspěšnosti dosahuje mimo jiné díky tomu, že vyvine rychlost až 100 km/h. Jak to vypadá, když se gepardovi během lovu zadaří, můžeme vidět díky pořadu Gepard: Rychlost jako zbraň na Prima ZOOM. Gepardovou kořistí jsou nejčastěji malí kopytníci. Kořist si vybere pohledem, nenápadně se k ní přiblíží a ve chvíli, kdy ji má na dosah, vyrazí.

Čtěte také: Jen kousek od gepardí tlamy. Šelmy skočily fotografovi na auto, pořídil úžasné snímky

Velkou výhodou geparda je jeho ohebná páteř, která funguje jako pružina. Díky drápům, které nemá zcela zatažitelné, a tvrdým chlupům na chodidlech má dobrou odrazovost a při běhu se skoro nedotýká země. Ocas přitom používá jako kormidlo, jež mu umožňuje manévrovat ve vysoké rychlosti, během níž dokáže měnit akceleraci i za běhu. Jako jediná kočkovitá šelma svou oběť štve, po 10–20 vteřinách se ale unaví.

Zdroj: Animal Diversity / CMS

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom