2. dubna 2024 15:17

Draci nelétají jen v pohádkách. Podívejte se, jak sebejistě plachtí skutečný ještěr

Zachyceno v pohybu (3) – Dráček létavý

Dráček létavý umí něco, co jiní plazi nezvládnou. Cestuje ze stromu na strom, zemského povrchu se při tom ani nedotkne.

V tropických oblastech a pralesích jižní Asie žije plaz, který je v určitém ohledu jediným svého druhu. Dráček létavý, jak jeho jméno napovídá, disponuje schopností pohybovat se hlavně ve vzduchu a takřka nikdy se neprojde po zemi. Jeho domovem jsou stromy, které mu poskytují místo k pobytu, potravu i únik před predátory. Jeho zbarvení je navíc podobné barvě stromové kůry, takže v případě potřeby najde ve stromech dokonalý úkryt.

Čtěte také: Významný objev v Peru. Odhalili nový druh ještěra, jméno dostal po zpěvákovi Iron Maiden

Ještěrův let

Mechanismus, jakým se mezi stromy pohybuje, popisuje slavný britský přírodovědec David Attenborough: „Pomocí blány mezi prodlouženými žebry plachtí ve vzduchu. Přitom je tak dovedný, že přistane na místě podle svého výběru.“ Dráčkovo bezchybné létání uvidíte v pořadu Zachyceno v pohybu na Prima Zoom.

Létací blána je v klidovém stavu složená a dráček ji napne jen ve chvíli, kdy se přesouvá ze stromu na strom. Což dělá například při hledání potravy, již tvoří hlavně stromoví mravenci, výjimečně termiti nebo pavouci. Také díky této dovednosti kontroluje své území. Dráček je totiž velmi teritoriální a s jinými soukmenovci se nedělí. Než ale dojde na fyzické násilí, komunikuje s jiným dráčkem pomocí žlutého kožního laloku na hrdle, který umí vztyčit.

Blána slouží dráčkovi také k námluvám. Svým létacím ústrojím se snaží na samičku udělat dojem, a pokud se zadaří, snáší samička později zhruba pět vajec do hnízda v zemi. Z vajec pečlivě přikrytých hlínou se po 32 dnech vylíhnou mladí dráčci. Když dospějí, dosahují délky 20 cm.

Zdroje: National Geographic/Animalia

Mohli jste minout: Vážky jsou vynikající letci:

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom