28. března 2024 07:05

Ohniví mravenci jsou téměř nezničitelní. Podívejte se na jejich bolestivý útok se silným neurotoxickým jedem

Mistři bolesti S2 (4) – Ohniví mravenci

Mravenci patří mezi živočichy, které není radno podceňovat. Nejen že díky své vynalézavosti prakticky vykazují znaky civilizace, zároveň jsou pověstní svou agresivitou a renomé soupeře, jenž během konfliktů s jinými druhy málokdy tahá za kratší konec provazu. Obzvláště obávaní jsou američtí ohniví mravenci.

Jejich jasně červená barva je varovná sama o sobě, a jedná se o varování, které je třeba uposlechnout. Ohniví mravenci jsou nesmírně agresivní a následky jejich útoku pociťuje jedinec i celý ekosystém. V jedné kolonii může být až 250 000 dělnic, připravených kdykoli se přizpůsobit nenadálé situaci i cizímu prostředí. Ohniví mravenci se šíří do jiných území, přičemž cestují pod zemí, nechají se nést větrem nebo se změní v živý vor. To bylo patrné v roce 2017, kdy Ameriku zasáhl hurikán Harvey. Dělnice z vlastních těl stavěly rafty, nadnášené na vodě pomocí vzduchových bublin.

Čtěte také: Evropa se děsí zamoření ohnivými mravenci. Jejich bolestivé kousnutí může vést ke smrti

Umění přežít

Na mravenčí houževnatost i fatálnost během hurikánu Harvey vzpomíná v pořadu Mistři bolesti na Prima ZOOM lékař Benjamin Abo. „Když jsem pomáhal po hurikánu Harvey, byl to velký problém. Shlukovali se do velikých koulí, a když jste se jich omylem dotkli, bylo hotovo. Rozlezli se po celém těle a několik záchranářů mělo těžké reakce. Nejen bolest a vyrážka, ale i nevolnost, zvracení a těžké následky.“

Ohniví mravenci útočí tak, že se uchytí čelistmi a žihadlem v zadečku píchnou silný neurotoxický jed. Kousnutí bolí jako popáleniny, kromě toho mohou ale způsobit puchýře, alergickou reakci či anafylaktický šok. Škody působí také ekosystému v cizím prostředí, protože jako každý invazivní druh i ohniví mravenci vytlačují domorodé druhy. Zároveň poškozují místní plodiny, čímž komplikují život farmářům. Útočí na mladé rostliny, zejména na semena a kořeny.

Mohlo by vás zajímat: Největší sršeň světa je nelítostnou vražedkyní. Podívejte se, jak ji vytrestají včelí bojovnice

Sami si přitom z nehostinných prostředí nic nedělají. Nevadí jim ani sucho, ani městské prostředí. Příbytek si zbudují pod chodníky a základy dalších staveb. V nedávné době se ohniví mravenci objevili na Sicílii, což byla první známka toho, že se jejich vlivu nejspíš nevyhne ani Evropa.

Zdroje: Fireants.org/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom