25. března 2024 07:05

Budeme místo koření používat mravence? Umí vyrobit chuť masa, nový kulinářský výzkum je fascinující

Mravenci jsou běžně konzumováni v mnoha světových zemích. Různé druhy mají ale tak lákavou a zajímavou chuť, že se vědci snaží najít způsob, jak toho využít v gastronomii i tam, kde lidé na pojídání hmyzu nejsou zvyklí.

Napříč mnoha kulturami je pojídání hmyzu zcela normální. Konkrétně mravenci jsou delikatesou třeba v Brazílii, kde je namáčejí do čokolády. Jeden z tamních druhů totiž chutná po mátě. V Číně či v Laosu se vaří z mravenců polévka, v Indii z nich dělají čatní a v Peru je smaží. Každý druh má přitom svou vlastní, unikátní chuť a vědci teď hledají způsob, jak toho využít. A to i v oblastech jako je Česká republika, kde lidé hmyz nekonzumují.

Místo octu nebo masa

Zcela obyčejní černí mravenci (Lasius niger) můžou například nahradit v jídle ocet či citron. Jejich pikantní kyselost způsobuje kyselina mravenčí, které mají v těle velké množství. Jiný druh, kterému v Mexiku říkají chicatana, dodá každému jídlu neodolatelné aroma grilovaného steaku. A to díky aldehydům a pyrazinům, které mají tito mravenci v tělech, a které mimo jiné vznikají právě během pečení masa či chleba.

Mohou tak nejen dodat další výživovou hodnotu náhražkám masa, jehož produkce je pro planetu velkou zátěží, ale také, nebo spíš hlavně, tyto náhražky chuťově podstatně zatraktivnit. A i to je cíl vědců, kteří chutě různých mravenců zkoumají.

Mohlo by vás zajímat: Invaze kutilek asijských: Hmyz se už vyskytuje i v Česku, jeho hnízda skýtají úděsný pohled

„Nechci, aby měli lidé pocit, že konzumací tohoto hmyzu přinášejí oběť,“ tvrdí docent potravinářské vědy Čchang-čchi Liou. „Chci naopak ukázat, že mravenci můžou chutnat skutečně dobře. A zároveň jsou výživní a prospěšní pro životní prostředí.“

Liou doufá, že se mu povede v budoucnu odhalit zajímavé chuťové profily dalších druhů, a také různých jedinců jednoho druhu. Někde se totiž konzumují královny, někde dělnice a někde za delikatesu považují mravenčí vajíčka. Zároveň ale chápe, že představit je v místech, kde se na hmyz ve výživě dívají s odporem, nebude jednoduché.

Pozor na alergie

Jedlý hmyz může být jednou solidní, zdravou, ekologickou a dokonce chutnou alternativou k běžnému masu, ale stane se tak až ve chvíli, kdy zlevní jeho masová produkce. A protože je tenhle obor ještě relativně nový, nestane se tak ze dne na den.

VIDEO: Zajímá vás, jak Pohlreich griluje Česko? Podívejte se, jak velký šéf rozpaluje soutěžící

Pro případ, že netrpíte konzervativními předsudky a budete si přát mravence ochutnat, zmíníme přece jen ještě jedno varování. Dejte si pozor v případě, že trpíte potravinovými alergiemi. Konkrétně, pokud jste citliví na korýše. Těla mravenců totiž také obsahují tropomyosin,  protein, který alergické reakce způsobuje.

Zdroj: ACS.org, Healthline.com, Arstechnica.com, FTN.cz

Video, které jste mohli minout: V Plzni chrání ježky i jejich blešky. Až potkáte hromadu listí, buďte opatrní

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom