18. března 2024 07:05

Proč můry doopravdy přitahuje světlo? Výkonná kamera ukázala znepokojivé vysvětlení, jsou z něj zmatené

Odborníci, zdá se, konečně pochopili, co můry a jiný hmyz v noci vede k zuřivému poletování okolo rozsvícených žárovek. Předchozí teorie se nakonec ukázaly jako mylné a skutečný důvod vás možná rozlítostní.

Všichni to známe. V noci se okolo každého umělého světelného zdroje ve velkém srocuje různý hmyz. Jeho očividně zmatené chování u rozsvícených žárovek ale vědci do teď neuměli uspokojivě vysvětlit.

Mohlo by vás zajímat: Invaze kutilek asijských: Hmyz se už vyskytuje i v Česku, jeho hnízda skýtají úděsný pohled

Předpokládali, že hmyz může přitahovat teplo, anebo (a možná jste tuhle teorii už také zaslechli), že si světlo pletou s tím měsíčním a pokoušejí se ho použít k navigaci. Výkonná kamera teď však obě tyto teorie vyvrátila a nabídla skutečný důvod podivuhodného chování.

Místo přitažlivosti zákeřná past

Jak totiž odhalilo nové video, můry se ke světlu vždy stáčejí tak, aby k němu byly otočené vrchem těla. Je to způsob,  kterým se v přírodě orientují, kde je „nahoře“ a kde „dole“. Nohama k zemi je nedrží navigace, ale právě tento instinkt si hlídat, aby měly zdroj světla nad sebou.

Dokud tímto zdrojem světla jsou jen měsíc a hvězdy, je vše v pořádku, jakmile však do této rovnice vstoupí umělé osvětlení, které je vodorovné nebo se nachází na zemi, nastane problém. Hmyz se okolo žárovky stočí tak, aby ji měl na vrchu těla, a dostane se tak do pasti – místo toho, aby letěl dál, obtáčí tento zdroj světla ve smyčce.

Přečtěte si také: Která zvířata ročně zabíjí nejvíc lidí? Zapomeňte na žraloky a pavouky, ti se na smrtící rekordmany nechytají

Někdy hmyz začne létat v kruhu dokola jako měsíc na oběžné dráze kolem Země, jindy proletí okolo žárovky a pak se nakloní a přejde do vývrtky. Případně vzlétne nad světlo, přetočí se vzhůru nohama a zřítí se střemhlav k zemi“, popsali zvláštní mechanismus autoři výzkumu. Rčení popisující přitažlivost, „jako můra ke světlu“, tak najednou dostává trochu depresivní rozměr.

Nature.com, Imperial College LondonBioRxiv

Video, které jste mohli minout: V Plzni chrání ježky i jejich blešky. Až potkáte hromadu listí, buďte opatrní

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom