25. března 2024 07:00

Nejjedovatějšího pavouka světa už našli i v německém supermarketu. Podívejte se, jak útočí na zadních nohách

O první místo v jedovatosti se sice takzvaní banánoví pavouci dělí s australskými sklípkanci jedovatými, těm se ale ještě nikdy nepovedlo se nechat propašovat do evropských supermarketů.

Pokud vám název banánový pavouk zní povědomě, možná je to díky kauze z roku 2017. Velký supermarket v německém městě Simmern tehdy v panice uzavřeli poté, co si znechucený zákazník všiml několika pavoučích kokonů.

Obavy, že by se někde mezi ovocem mohl nacházet jeden ze dvou nejjedovatějších pavouků světa, palovčík brazilský, byly oprávněné – v banánech už se ho povedlo dovézt několikrát, jak do Německa, tak do Británie.

Jed může mít nepříjemné následky pro muže

Palovčíci nejsou žádní mrňousci, měří okolo 18 centimetrů. Jejich přirozeným prostředím jsou tropické oblasti Jižní Ameriky, nejčastěji je potkáte v Brazílii. Ne, že by o takovéto setkání někdo stál. Ročně ve své domovině pokoušou na 4 000 lidí. Jejich latinské jméno, Phoneutria, znamená doslova „vražedkyně“, a jsou známí svou agresivitou. Místo toho, aby se před nebezpečím pokoušeli skrýt, postaví se na zadní nohy a začnou útočit.

Jed, který produkují, PhTx3, patří mezi neurotoxiny, tedy látky nepříznivě ovlivňující nervovou soustavu. Jeho účinky jsou extrémně nepříjemné: dvojité vidění, nepravidelný srdeční tep… a také může způsobit dlouhou, bolestivou erekci, které se nejde zbavit. Naštěstí známe velice účinný protijed, je ale třeba ho podat včas. Smrt totiž může nastat zhruba do hodiny.

Zdroj: University of Florida, DW, Frontiers in Molecular Biosciences, ScienceDirect

Video, které jste mohli minout: Brňany vyděsil had v paneláku. Zasahovala policie i herpetolog, plaza si vzal do své péče

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom