26. července 2019 11:06

7500 fosilií na jediné lokalitě. Nejnovější nález dinosauří kosti měří 2 metry

Kam jít hledat dinosauří fosílie? Do Francie. A rovnou si můžete dát koňak.

Od doby Jurského parku jsou dinosauři díky Stevenu Spielbergovi zajímavým paleozoologickým tématem. Leckterý školák o nich ví více než oba jeho rodiče dohromady.

Dinosauří celebrity

Mezi nejpopulárnější dinosauří celebrity patří dlouhodobě brontosaurus, ostatně jeho siluetu si dalo jako logo Hnutí brontosaurus vzniklé v roce 1974. Ale pravý dinosauří boom nastal až po odvysílání Jurského parku, filmu, který se hned po odvysílání v roce 1993 stal megahitem. Od té doby dravého T. rexe pozná snad každý. Dinosauři, tedy „strašní ještěři“, jak zní překlad jejich odborného pojmenování, se stali hitem nejen filmovým, ale i paleontologickým. Začalo drancování lokalit, například v Mongolsku, odkud se vyvážely tisíce fosilií od kostí po dinosauří vejce, aby se mohly prodat movitým zájemcům na Západě či v Číně.

Sauropodi

"Nejtěžšími sauropody byli brachiosauři. Podle odhadů vážili více než 80 tun... Mezi brachiosaury patří např. i ultrasaurus, jehož ramenní kost měřila 2,1 m," píše Zdeněk V. Špinar a Philip J. Currie v knize Velcí dinosauři. Jak velkou stehenní kost musel mít sauropod měřící přes 50 metrů? Nebo Seismosaurus halli, jehož pouhý ocas měřil 26 m. V místě, kde měl žaludek (ten se coby měkká tkáň nedochoval), bylo nalezeno 230 gastrolitů, tedy kamenů pomáhajících v žaludku drtit potravu.

Nejnovější hit z Francie

Nejnovější nález z lokality nedaleko francouzského města Cognac v západní Francii měří dva metry a váží půl tuny. Navíc pokud vás hledání zkamenělin vysílí nebo si ho budete chtít zpříjemnit typickou francouzskou alkoholovou delikatesou, jste ve správné oblasti. Zdejší oblast byla, alespoň co se nálezů týče, bohatá na sauropody, kam patří jak brontosaurus, tak apatosaurus. Tito mohutní býložravci vážící desítky tun byli jedni z nejmohutnějších suchozemských živočichů na Zemi, což ostatně dokládá i nově nalezená stehenní kost. "Jedná se o významný nález. Byl jsem velmi překvapen, v jak dobrém stavu se stehenní kost zachovala," řekl Ronan Allain, paleontolog z pařížského přírodopisného muzea. Podle něj zvíře vážilo 40 až 50 tun. Zdejší naleziště Angeac-Charente vydalo kolem 7500 kusů fosilií, které vědci zařadili do 40 druhů, čímž se zařadilo mezi nejbohatší v Evropě.

Text: Topi Pigula

Topi Pigula

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom