14. června 2024 18:00
Libor Tampier , Komerční sdělení , Lea Janochová

Při výšlapech za výhledy v Rokytnici nad Jizerou propotíte tričko. Ale stojí za to

Prima MĚSTO (24)

Rokytnici nad Jizerou má asi většina z nás spojenou s lyžemi a snowboardem a představou pohodové jízdy z Lysé hory. Rokytnice toho ale umí nabídnout mnohem více, a to i v době, kdy na zdejších kopcích neleží ani centimetr sněhu. Za vidění stojí místní radnice, muzeum a galerie Starý kravín. Nejvyhledávanějším cílem jsou ovšem vyhlídky na vrcholu Stráže.

„Rokytnice je dlouhé táhlé údolí. Táhne se od řeky Jizery až po úpatí Lysé hory a Kotle v délce zhruba šesti kilometrů,“ bere si hned v úvodu pořadu Prima město slovo místostarosta města Petr Kadavý.

Do kopce i po schodech — vzhůru za dobrodružstvím!

Zásadní rada pro návštěvníky města proto zní: pokud si chcete město pořádně prohlédnout, musíte nahoru, do kopce nebo třeba do schodů nedávno zpřístupněné radniční věže, která návštěvníky dovede až do výšky 23 metrů. „Je to jeden z nejnavštěvovanějších cílů v rámci centra města a dá se tam vstoupit kdykoliv, kdy je otevřené informační centrum,“ uvádí dále místostarosta Rokytnice nad Jizerou.

A když už jdete nahoru, určitě si nezapomeňte prohlédnout zdejší hodinový stroj. „Je to původní stroj z roku 1903, který ty hodiny poháněl. V dnešní době jsou poháněny samostatnými elektrickými strojky, zajímavostí tohoto stroje bylo, že se v létě díky teplotám zrychloval a v zimě zase zpomaloval, takže se musela upravovat velikost závaží,“ vysvětluje Petr Kadavý.

Spolehlivý začátek túry? V místním Infocentru!

Když poprvé přijedete do Rokytnice nad Jizerou, a nevíte kudy kam, ideální je zajít do Informačního centra v budově radnice, kde vědí úplně všechno a turistům tady v každém ročním období umí poradit, kde začít. „Jak v zimě, tak v létě. V létě více, protože odsud na Zlaté návrší jezdí turistické autobusy, projíždí tudy páteřní linka cyklobusu,“ radí Lucie Lukešová, vedoucí Informačního centra.

Ještě než vyrazíte na výlet, pořádně si secesní radnici prohlédněte i zvenku. Je to zdejší chlouba už od roku 1902. „Naši předchůdci si usmysleli, že postaví reprezentativní sídlo samosprávy, a myslím, že se jim to povedlo,“ je přesvědčený Petr Kadavý.

ČTĚTE TAKÉ: Dolní oblast Vítkovic: Více než jen historie výroby koksu a surového železa

A dále neváhejte vydat se vzhůru do kopců. Počítejte s tím, že se pořádně zapotíte, ale je tu spousta míst, kde se lze zastavit a vydechnout. V místní části Františkov si můžete prohlédnout sochy, které tu vznikají při pravidelné akci Dřevosochání. Nejvíc jich najdete u muzea a galerie Starý kravín, kde mají expozici o tom, jak se v Krkonoších dříve žilo. Dále se vyplatí pokračovat o trochu výš, kde najdete jeden z hlavních místních magnetů na vrcholu Stráže. Vyhlídkové místo tu na skále bývalo od nepaměti, teď ale nabízí nečekané možnosti. „My jsme tady v letech 2020 a 2021 vybudovali soubor plošin, kterým říkáme hlídka na Stráži,“ vypráví místostarosta v pořadu Prima město.

Architekti studia Mjölk se nechali inspirovat znakem Rokytnice a jednotlivé vyhlídky nazvali podle postav v rokytnickém erbu, které reprezentují jednotlivé části města. A tak je tu liška, medvěd nebo třeba horník. Ten už mimochodem vyžaduje trochu odvahy. „Je nejvyšší ze všech vyhlídek a svou výškou už se řadí mezi rozhledny. Říká se, že sem každý nevyleze, ale já myslím, že když se trochu sebezapře, tak jsou tu sítě, nemůže se nic stát...“ ujišťuje všechny se strachem z výše s tím, že sem každý rok zavítají desítky tisíc turistů.

Vyhlídky s fenomenálním výhledem navíc patří mezi ty vůbec nejkrásnější, mají na to i oficiální razítko — před dvěma lety získaly dvě z hlavních cen soutěže Stavba roku Libereckého kraje, včetně ceny veřejnosti. Tak uznáte sami, že za propocené tričko tenhle výlet rozhodně stojí.

Libor Tampier

reportér CNN Prima NEWS

Všechny články autora

Komerční sdělení

Lea Janochová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom