28. října 2023 22:34

Prezident Pavel vyznamenal Zdenu Mašínovou, dočkal se i Karel Schwarzenberg

Projev prezidenta Petra Pavla během předávání vyznamenání

Celkem 62 jmen se nakonec objevilo na seznamu osobností, jimž prezident Petr Pavel během slavnostního večera 28. října na Pražském hradě udělil nebo propůjčil státní vyznamenání.

Jen šest z nich převzalo z rukou prezidenta Petra Pavla nejvyšší české státní Řád Bílého lva. Kromě bývalého polistopadového předsedy české vlády Petra Pitharta také dlouholetý bývalý předseda Ústavního soudu a exministr spravedlnosti Pavel Rychetský a také bývalý ministr zahraničí a neúspěšný kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg.

Přehled všech oceněných najdete tady: PŘEHLEDNĚ: Pithart, Rychetský či Bartoška s Mišíkem. Kdo dostal od Pavla vyznamenání?

Někdejší kancléř Václava Havla a jedna z nejvýznamnějších postav české politiky po roce 1989 se ze zdravotních důvodů nemohl dostavit, ocenění za něj převzal syn Jiří. Ve Vladislavském sále ovšem nebyla ani Schwarzenbergův protivník a vítěz prvních přímých prezidentských voleb v roce 2012 Miloš Zeman. Ten pozvání na slavnostní ceremoniál odmítl s tím, že se účastní akce Českého svazu bojovníků za svobodu v pražském TOP hotelu.

Další tři nejvyšší vyznamenání pak směřovala k válečným hrdinům. Řádem Bílého lva vojenské skupiny prezident Pavel ocenil in memoriam velitele 311. československé bombardovací perutě britského Královského letectva (RAF) a brigádního generála Karla Mareše.

Stejné vyznamenání bylo posmrtně uděleno československému vojákovi a cvičiteli Sokola Františku Pecháčkovi, který zahynul v koncentračním táboře Mauthausen. Řádem Bílého lva in memoriam ocenil český prezident i slovenského generála a politika Milana Rastislava Štefánika, který patřil k nejvýznamnějším zakladatelům samostatného Československa.

Medaile pro Zdenu Mašínovou

Podle očekávání nebyly na seznam oceněných zařazeni členové protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů, kteří se v roce 1953 prostříleli přes bývalou NDR až do Západního Berlína. Jejich činy dodnes vyvolávají velkou kontroverzi. Na Pražský hrad ale dorazila jejich takřka 90letá sestra Zdena Mašínová mladší, která z rukou Petra Pavla převzala Řád Tomáše Garriguea Masaryka.

Příběh bratří Mašínů najdete tady: Bratři Mašínové se prostříleli až do Západního Berlína. Jejich příběh budí kontroverzi dodnes

Prezident poté ocenil i desítky dalších význačných představitelů veřejného života. Ocenění získali politici a ústavní činitelé, váleční hrdinové, vědci, herci a umělci, ale také zástupci sportu. Mezi vyznamenanými byly také osobnosti, které v minulosti odmítly ocenění od Pavlova předchůdce Miloše Zemana. Medaile Za zásluhy si tak z Hradu odnesli písničkář Vladimír Mišík nebo astronom a popularizátor vědy Jiří Grygar.

Zdroj: CNN Prima NEWS, ČTK

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom