28. října 2023 11:45

Málem skončila v plynové komoře. Zdena Mašínová vzdorovala osudu, nezničili ji nacisté ani komunisté

Sestra bratří Mašínů zažila pronásledování od nacistů i komunistů, vrácení rodinného statku se dočkala až v roce 2017.

Otce Zdeny Mašínové mladší, hrdinu protinacistického odboje generálmajora prvorepublikové československé armády Josefa Mašína, popravili Němci na střelnici v Praze-Kobylisích 30. června 1942. Bratři Ctirad a Josef se rozhodli pro ozbrojený boj proti komunistickému režimu a v roce 1953 se přes tehdejší NDR prostříleli do Západního Berlína. Její těžce nemocnou matku týrala komunistická Státní bezpečnost tak dlouho, až v roce 1956 zemřela v pracovním táboře na následky neléčené rakoviny žaludku.

Mohlo by vás zajímat: Bratři Mašínové se prostříleli až do Západního Berlína. Jejich příběh budí kontroverzi dodnes

Dcera nezlomného krále

Zdena, které doma nikdo neřekl jinak než Nenda, byla v rodině Mašínů nejmladší a velkou část dětství strávila kvůli nedovyvinutým kloubům nohou po nejrůznějších klinikách, kde prodělala celkem 16 operací. Už jako šestileté dítě zažívala Zdena za protektorátu razie a výslechy, když se gestapo snažilo dopadnout jejího otce, který byl členem odbojové skupiny Tři králové.

Josef Mašín byl zatčen 13. května 1941 v pražských Nuslích, jeho ženu Zdenu zatklo gestapo v lednu 1942. Jejich třem dětem – Ctiradovi, Josefovi a Zdeně – hrozilo, že půjdou do Německa na převýchovu, což by pro nemocnou Nendu prakticky znamenalo plynovou komoru. Od děsivého údělu je zachránila babička Emma, která uměla plynně německy a za jejich výchovu se zaručila.

Po nástupu komunistů v únoru 1948 přišla rodina o majetek a začátkem 50. let musela opustit Poděbrady a přestěhovat se do polorozbořeného domu v Činěvsi. Přes soustavnou perzekuci ze strany komunistických orgánů se Zdeně Mašínové mladší podařilo vystudovat Vyšší zdravotnickou školu v Olomouci a v létě 1953 nastoupila jako laborantka na tamní krajské hygienické stanici.

Pomsta režimu

V tu dobu už byli její bratři Ctirad a Josef zapojeni do akcí proti komunistickému režimu, Ctirad byl i vězněn v Jáchymově za přípravu nedovoleného opuštění republiky. Z vysílání rádia Svobodná Evropa se v říjnu 1953 dvacetiletá Zdena dozvěděla, že bratři uprchli na Západ a ona zůstala se svou matkou sama. V následujících letech se komunistická StB na rodině mstila. Strýce Ctibora Nováka odsoudili k trestu smrti za velezradu a špionáž, matka Zdena strávila v kobce v pražské Ruzyni rok na podlaze bez přikrývek a nakonec 12. června 1956 zemřela ve vězeňském pracovním táboře v Pardubicích.

Zdena Mašínová mladší žila po většinu 60. let pod dozorem StB, oporou jí byl o 20 let starší Rudolf Martin, za něhož se po osmnácti letech vztahu v roce 1973 provdala. V 90. letech se snažila očistit jméno své matky a také najít místo jejího posledního odpočinku na Ďáblickém hřbitově v Praze, kam byly do neoznačených hrobů pohřbívány oběti komunistických represí.

Památník tří odbojů

Teprve v roce 2017 se Zdeně Mašínové podařilo domoci se navrácení rodinného statku Mašínů v Lošanech na Kolínsku, jehož větší část byla v majetku státu. Chátrající statek, který je zároveň rodným domem Josefa Mašína staršího, se poté podařilo přeměnit v unikátní Památník tří odbojů.

Čtěte také: Josef Mašín se sám postavil gestapu. Napínavá přestřelka jako by vypadla z hollywoodského filmu

Krátce před svými 90. narozeninami (narodila se 7. listopadu 1933) se Zdena Mašínová mladší dočkala i státního vyznamenání. Z rukou prezidenta Petra Pavla převzala 28. října 2023 na Pražském hradě Řád Tomaše Garrigua Masaryka I. třídy podle svých slov za všechny, kdo se účastnili protikomunistického odboje.

Zdroj: Paměť národa, ČTK

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom