28. června 2022 10:00

Teotihuacán byl svědkem tisíců krvavých obětí, jeho obyvatelé beze stopy zmizeli

Teotihuacán je nejtajemnější město v Mezoamerice. Lidé ho postavili bez pomoci jediného kousku kovu a jeho pyramidy a rozlehlá náměstí se staly svědky tisíců lidských obětí.

Město ležící asi 45 km severně od dnešního Mexico City je postavené podle pravoúhlého plánu a orientované podle čtyř světových stran. Dominují mu tři pyramidy. V místě, kde se kříží jeho dvě hlavní ulice, stojí pyramida Opeřeného hada zasvěcená mocnému hadímu bohovi Quetzalcoatlovi. Na severním konci dva kilometry dlouhé ulice zvané Cesta mrtvých pak stojí 42 metrů vysoká pyramida Měsíce. Třetí pyramida, pyramida Slunce, je orientovaná na západ a může se svými 142 metry konkurovat Velké Cheopsově pyramidě v Egyptě.

Území o rozloze Moravy

Prostranství před pyramidami sloužila jako shromaždiště obyvatel i poutníků z podrobených zemí – město přímo ovládalo území o rozloze 25 000 km2, což zhruba odpovídá rozloze Moravy. Při náboženských obřadech se zde pomocí ostrých obsidiánových nožů usmrcovaly stovky a možná i tisíce lidských obětí dopravených do Teotihuacánu k uctění boha Slunce, který byl hlavním božstvem celé Mezoameriky.

Teotihuacán byl skutečně impozantní. Na 23 km2 kolem tří hlavních pyramid se nacházelo asi 2 200 obytných komplexů, v nichž v dobách největší slávy žilo přes 200 000 obyvatel. Město se začalo stavět kolem roku 50 našeho letopočtu a budovalo se dalších pět století. Na jeho stavbu používali obyvatelé vulkanický čedič pocházející ze sopky Popocatepetl ležící 100 km jižně od Teotihuacánu.

Stavby bez kola a tažných zvířat

Podle archeologů ho celkem vytěžili 715 000 m3, přičemž veškerý materiál dopravovali na místo stavby ručně – až do příchodu Evropanů totiž obyvatelé Mezoameriky nedokázali domestikovat žádné zvíře použitelné k přepravě nákladu a neznali ani kolo.

Na rozdíl od Egypta nejsou zdejší pyramidy hrobkami. Jde vlastně o umělé hory a zároveň místa, kde žijí duše, s jejichž pomocí můžete komunikovat se svými předky i s bohy. Pyramida Slunce je přitom největší stavbou na Zemi postavenou pouze rukama dělníků.

Přes působivé základy a smělý architektonický plán archeologové netuší, kdo obří město vystavěl, ani kam se jeho obyvatelé poděli. Na rozdíl od Mayů po sobě totiž nezanechali žádné písemné záznamy, a když Teotihuacán objevili kolem roku 1300 n. l. Aztékové, byl už 700 let opuštěný.

ZDROJ: Discover Magazine

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom