20. března 2023 06:00

Číňané byli mistry lidských deformací. Jak kastrovali eunuchy a drtili nohy do zlatých lotosů?

Dějiny Číny jsou velmi bohaté a sahají až do prehistorických dob. Čínská kultura obohatila celý svět o mnoho pozoruhodných počinů. Například Velká čínská zeď, terakotová armáda i Zakázané město dodnes budí náš úžas. Existují však jevy, které jako představitelé západní kultury nechápeme. Určitě mezi ně patří eunuchové a tzv. zlaté lotosy. Tajemstvím je opředená i čínská astrologie.

Tajemná říše eunuchů, kteří ovládali umění moci

Slavná Dračí císařovna Cch’-si, známá mimo jiné z románu nizozemského spisovatele Johana Fabricia Tajný deník čínské císařovny, se dostala k moci nejen díky své kráse, chytrosti a prozíravosti, ale i díky přátelství s eunuchy, kteří u císařského dvora tahali za nitky moci. Právě od eunuchů se naučila intrikám, úskokům, postranním jednáním i lstem. Z řadové konkubíny to Cch’-si dotáhla na nejvlivnější čínskou ženu, de facto vládkyni poslední čínské dynastie Čching.

Čtěte také: Nejhorší mučení světa mělo způsobit nepředstavitelnou bolest. Bylo vyhrazeno jedinému zločinu

Eunuchové, muži bez pohlavních žláz po kastraci, žili v Číně na dvorech prakticky všech panovníků. Mnozí vládci využívali jejich služeb nejen k obsluze svých harémů, ale často plnili významné role ve správě státu. Panovníci si jich cenili, eunuchové totiž nebyli vázání žádnými rodinnými závazky, nemohli zneužít svého postavení pro zájmy vlastních potomků, a tak byli zcela oddaní službě. Císař, na něhož nemohlo dopadnout oko běžného smrtelníka, byl nejosamocenějším člověkem v celé Číně. Eunuchové se tak stávali jeho důvěrníky, přáteli i rádci. Ti nejschopnější z nich vyšplhali po žebříčku moci až do funkcí regentů a generálů, kteří měnili historii. Byli však i neúnavnými intrikány, kteří se mezi sebou přetahovali o moc.

Jak bezbolestně přijít o své mužství

V umění kastrace byli Číňané skutečnými mistry. Během tisíců let dosáhli v tomto úkonu neskutečné obratnosti, takže neúspěšné operace byly velkou výjimkou. Jak kastrace probíhala? Spodní část břicha a horní část stehen muže byly staženy obvazy, aby se omezil průtok krve do genitálií. Pacientovi byl podán opojný čaj a byl přivázán k vyhřívanému křeslu. Mistr kastrace se ujistil, zda muž s operací souhlasí a odstranil mu nožem penis i šourek. Močové cesty ucpal, ránu pečlivě obvázal. Pít mohl kastrovaný až čtvrtý den, poté co mu byl uvolněn močovod. Pokud se eunuch mohl hned vymočit, byla to pro něj dobrá zpráva. Operace se zdařila.

Kruté zlaté lotosy

Zlaté lotosy je čínské poetické označení umělého zmenšení ženských nohou. Ženy s normálními chodidly byly považovány za ošklivé a ideálem krásy byla miniaturní chodidla ve tvaru lotosového květu. Tato móda se začala šířit počínaje panováním dynastie Sung (960–1279), která představovala čas stability a rozvoje Číny. Celý bolestivý proces, který ženu nadosmrti zbavoval schopnosti přirozené chůze, začínal v jejím dětství. Po pátém roce věku byly děvčatům podvazovány prsty na noze pod chodidlo pruhy pevné látky tak, aby se docílilo co nejmenší nožky. Svázaná noha měla mít tvar oblouku a hlavně měla být malá, chodidlo nesmělo měřit více než osm centimetrů. Postupně docházelo k deformaci nártu i celého chodidla mladého děvčete. Takto znetvořené drobné nohy byly považovány za nezbytný atribut krásné ženy z vyšších společenských vrstev. Mandžuové, kteří se Číny zmocnili v roce 1644, zakázali svým ženám napodobovat tento obyčej, ale mezi Číňany zůstal až do vzniku Čínské republiky roku 1912. Navzdory zákazu ve však udržel v méně vzdělaných vrstvách obyvatelstva až do konce 40. let 20. století. Deformace nohou, která přirozeně omezovala pohyb žen, tvořila i součást snah patriarchální společnosti držet ženu doma.

Prastará čínská astrologie

Od chvíle, kdy se člověk stal člověkem a pozvedl hlavu k vesmíru, chtěl vědět, co mu hvězdy říkají, a tak se postupně stával hvězdopravcem až astrologem. Každá civilizace měla a má svoji vlastní astrologii, nebylo tomu jinak ani ve staré Číně. Ta je nejpropracovanější astrologií nejen Dálného východu. Po tisíciletí ovlivňovala a dosud ovlivňuje značnou část světa – stamiliony obyvatel Číny, Japonska, Koreje, Vietnamu. Vznikla již před pěti tisíci lety a dodnes si zachovala svůj kulturní přesah. Pracuje také s dvanácti znameními stejně jako západní astrologie, ale jejich názvy, původ i charakteristiky jsou jiné. Zásadní rozdíl je v uplatnění lunárního principu, majority Měsíce oproti Slunci. Zajímavostí ale je, že pokud proniknete do tajů čínské astrologie a podle jejích zásad odhalíte tajemství svého osobního horoskopu, dojdete ke stejnému výsledku, který by vám nabídl horoskop sestavený západním astrologem. Dozvíte se o sobě i o své budoucnosti stejné informace.

Mohlo by vás zajímat: Škorpioni, hnis a bolestivé mučení. Mayské podsvětí bylo říší z nočních můr

Letošní rok je pod vládou vodního Zajíce, kterému staří Číňané přisuzovali vlastnosti jako laskavost, mírnost, citlivost, něžnost, ale i diplomatické vlohy, inteligenci a sebejistotu. Můžete se podívat na charakteristiku a předpověď na rok 2023. Dozvíte se něco o sobě, své budoucnosti a nakouknete i do duše staré Číny.

Povídání o nové čínském roku pod vládou Zajíce s astroložkou Věrou Várady

Zdroj: cs.wikipedia.org; Kalendář Krásné paní 2023

Jiřina Köppelová

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom