21. června 2024 15:35

Vrak 3300 let staré lodi vydal svůj vzácný náklad a změnil pohled na historii

Vědci dosud měli za to, že se lidé v době bronzové vždy plavili tak, aby měli břeh stále na dohled. Tento objev ale ukazuje, že tomu tak rozhodně nebylo vždycky.

Prastarý vrak objevila úplnou náhodou společnost, která se zabývá těžbou ropy a plynu, při rutinním mapování mořského dna. Leží zhruba 1800 metrů pod hladinou Středozemního moře u Izraele. Díky hloubce, ve které se nachází, se zachoval v úžasně skvělém stavu, od jeho ztroskotání přitom uběhlo 3300 let.

Odvážní námořníci

Jde o nejstarší plavidlo, které se kdy v hlubokém moři našlo. Svět tehdy vypadal zcela jinak, ale očividně se už tehdy mezi Evropou a Afrikou čile obchodovalo. Odborníci totiž ve zhruba 13 metrů dlouhém vraku objevili téměř netknutý náklad v podobě amfor, které v době bronzové sloužily k přepravě olejů, vína, ovoce a dalšího zboží.

Akademický předpoklad byl, že obchody probíhaly bezpečně a lodě přeplouvaly jen z přístavu do přístavu; tak, aby měly vždy na dohled břeh,“ vysvětlil vedoucí námořní jednotky Izraelského památkového úřadu Jacob Sharvit. „Objev této lodi změnil náš názor na schopnosti tehdejších námořníků.“

Mohlo by vás zajímat: Kolem Země prolétá „ďábelská kometa“. Tvarem připomíná kosmickou loď z Hvězdných válek

Podle vědců se dávní námořníci museli na moři orientovat podle polohy nebeských těles. Podle Sharvita se loď zřejmě potopila v průběhu nějaké krize, buď v bouři anebo během pirátského útoku, což v pozdní době bronzové nebyl vůbec ojedinělý úkaz. Jistotu možná přinese podrobnější průzkum.

Zdroj: Associated Press, The Times of Israel

Video, které jste mohli minout: Drama u italského Terstu: Loď s desítkami lidí nabírala vodu, zasahovala pobřežní stráž

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský