21. dubna 2023 06:00

Gigantický požár zabil desítky námořníků. Katastrofu způsobila obrovská smůla

Američtí vojáci ve Vietnamu neumírali pouze během bitev. Jednu z největších tragédií způsobila nepozornost posádky.

Letadlová loď námořnictva Spojených států Oriskany podporovala americké jednotky bojující ve Vietnamu ze základny Yankee Station v Tonkinském zálivu, odkud posílala letadla na Severní Vietnam. Svůj nejhorší okamžik během celé mise posádka lodi zažila 26. října 1966. Nebylo to ale během bitvy ani při nečekaném protiútoku vietnamských jednotek. Katastrofu, při níž zemřely desítky námořníků, způsobila obyčejná hloupá náhoda a nešikovnost.

Nezdolný oheň

Když se jednomu z námořníků omylem zažehla v rukou metr dlouhá padáková světlice, nacházel se zrovna v muničním skladu. Námořníka nečekaný zážeh polekal a v nastalé panice udělal muž to, co mu velel instinkt, a světlici odhodil. Bohužel ji odhodil na to nejhorší možné místo – do skříňky, odkud ji předtím vzal a v níž se nacházelo dalších zhruba 700 světlic. Následně vzplály všechny. Jedna světlice hoří teplotou 5 400 °C a převážně v ní plameny živí hořčík, což je hořlavina, která se prakticky nedá uhasit vodu. Proto likvidace požáru trvala zhruba 10 hodin, během nichž oheň napáchal velké škody. Záznam rozsahu škod můžete vidět v nedělním pořadu Letadlové lodě v boji na Prima ZOOM.

Čtěte také: Zákaz přepravy elektromobilů. Ničivý požár trajektu přiměl rejdaře k zásadnímu opatření

Posádka s ohněm bojovala, jak mohla. Odjížděla s letadly co nejdál od ohniska a házela přes palubu těžké bomby ležící poblíž světlic, na pomoc navíc přispěchaly jednotky z lodí Constellation a Franklin D. Roosevelt. Při boji s ohněm nicméně zemřelo 44 lidí, 38 jich bylo zraněno a také lehla popelem tři letadla. Před vojenským soudem stanulo pět osob, všichni obžalovaní ale byli nakonec zproštěni viny. V návaznosti na tento incident byly další světlice navrhovány tak, aby už nemohlo dojít k náhodnému zažehnutí. Loď USS Oriskany se vrátila do služby o rok později.

Zdroj: Insensitive Munitions

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom