18. srpna 2024 07:00

Nový tragický příběh z Pompejí: Chtěli zachránit své bohatství, ale zemřeli bolestivou smrtí

Když v roce 79 našeho letopočtu vybuchla italská sopka Vesuv, přihnaly se nejdříve na Herculaneum a pak i na Pompeje takzvané pyroklastické proudy plynů, popela a kamení.

Tato horká mračna se pohybují rychlostí dosahující někdy i 700 kilometrů za hodinu. V Pompejích byly ale o dost pomalejší a mnohem méně horké, což bylo vlastně pro tamní obyvatele horší. Umírali totiž ošklivou smrtí, někdy i dlouhých 17 minut.

Přesně to se stalo i v případě dvou lidí, ženy ve středním věku a mladého muže, jejichž ostatky archeologové odkryli v jednom z bývalých pompejských městských bloků Regio IX. Před ničivou sílou sopky se zřejmě chtěli skrýt v jednom z pokojů. V okamžiku své smrti se ale neobjímali navzájem, jako tolik jiných lidí v Pompejích.

Peníze, perlové náušnice a klíče od truhly

Žena mezi 35 a 45 lety se totiž v okamžiku, kdy spolu s mužem prchali před deštěm lávy, soustředila spíš na to, aby s sebou vzala cennosti, peníze a šperky. Archeologové u ní našli drahocenné náušnice, klíče, které zřejmě patří k truhle nalezené opodál, a také zlaté, stříbrné a bronzové mince. Muž, kterému nemohlo být víc než 20, ležel vedle postele. Jeho tělo bylo schované pod pobořenou zdí.

Pršící láva a kamení se k nim sice nedostaly, ztuhlá pemza jim ale nakonec stejně zatarasila jedinou únikovou cestu a uvěznila je. Že příčinou jejich smrti byl pyroklastický proud, vědci soudí podle nánosu popílku v pokoji. Právě žhavé mračno zřejmě probouralo stěnu, pod kterou mužovo tělo uvízlo. Bohužel pravděpodobně oba zemřeli v agónii a dlouhou, nepříjemnou smrtí.

Aby archeologové mohli zrekonstruovat původní vybavení místnosti, nalili sádru do dutin, které zůstaly v popelu, a získali tak odlitky dřevěného nábytku, který kdysi pokoj zdobil. Podařilo se jim tak objevit nejen stopy zmíněné postele, ale také převrácené stoličky a dřevěného stolu s mramorovou deskou.

Zdroj: E-Journal of the Excavations of Pompeii, Science, Live Science.

Video, které jste mohli minout: Smutné svědectví z Nagasaki: Z těl zbyly jen černé panenky, líčí přeživší atomové bomby

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský