23. ledna 2024 06:00
Adam Vala

Prokleté Pompeje: Turistka dostala rakovinu, ředitel parku zveřejnil její omluvný dopis

Neuvěřitelná smůla, nebo skutečná kletba? V Itálii se děje něco hodně divného, ani racionální vysvětlení na lidi nezabírá.

Osud starověkého italského města Pompeje je nepochybně všem alespoň letmo známý. V roce 79 n. l. kvůli výbuchu nedaleké sopky Vesuv, kterou v té době již všichni považovali za vyhaslou a neaktivní, město doslova lehlo popelem. Obrovské nánosy sopečného spadu, bílé a šedé pemzy, způsobily hroucení budov a následné pyroklastické přívaly a proudy dokonaly dílo zkázy. Pokud se dnes vydáte na místo katastrofy, při které podle odhadů zemřelo 3,5 tisíce, ale možná také až 16 tisíc osob, čeká vás fascinující, nicméně mrazivý pohled na zkamenělá těla obětí. A to by bylo, aby se s místem nepojily kletby.

Prokleté Pompeje?!

Tím se dostáváme do současnosti a právě k turistům, kteří se vydávají do míst, kde kdysi stálo město Pompeje, aby se dozvěděli něco o historii a mohli vnímat velmi zvláštní esenci pocitů a nálad vyvolanou právě tím, že na místě zůstalo až 1500 zkamenělých a žárem pyroklastických vln zkroucených lidských těl. Být na takovém místě pak vysloveně láká k tomu, aby si člověk odvezl nějaký malý artefakt, klidně i v podobě malého kamene, což je však podle předpisů zakázáno. A nejen na tabulích či v turistickém řádu muzea a archeologických nalezišť, ale také v souvislosti s nevyřčenou kletbou.

Mohlo by vás zajímat: Zkáza Pompejí nepřišla bez varování. Masivní škody byly zcela ignorovány

V průběhu let nicméně byly z Pompejí skutečně odvezeny stovky předmětů, které však podle ředitele archeologického parku v Pompejích Gabriela Zuchtriegela mnozí kvůli pohnutí svědomí vrátili. Včetně omluvných dopisů s popisem, co zlého se jim po návštěvách místa přihodilo. Dopisů je podle Zuchtriegela tolik, že mají stálou výstavu a nově k nim přibude další. Snad aby na problém ředitel parku upozornil, sdílel na sociálních sítích dopis další z obětí domnělé kletby, která v dopisu vrátila všechny kameny odvezené z Pompejí.

„Nevěděla jsem o té kletbě. Nevěděla jsem, že bych neměla brát žádné kameny. Během uplynulého roku jsem onemocněla s rakovinou. Jsem mladá a zdravá žena a doktoři mi řekli, že to byla zřejmě jen smůla. Prosím, přijměte moji omluvu i tyto kameny,“ napsala žena řediteli archeologického parku. Ten ji samozřejmě popřál hodně štěstí a brzké uzdravení, než přidal dopis k dalším podobným vzkazům, v nichž se navíc slova o rakovině opakují.

Jsou tedy Pompeje prokleté a skutečně vám hrozí vážné onemocnění, když byste si, řekněme náhodou, chtěli vzít domů něco na památku? Racionální odpověď je – nikoliv – protože za vším je nutné hledat matematiku a pravděpodobnost. Jinak řečeno, vzhledem k velkému množství lidí, kteří Pompeje navštěvují, je poměrně vysoká pravděpodobnost, že někdo z této skupiny onemocní. A stejně tak to může být právě ten, kdo si do kapsy před odchodem z místa strčil malý kamínek. Větší skupinou budou nepochybně lidé, kterým se i s artefaktem na domácí výstavce nic nestalo, protože ti pro změnu nemají tendenci hlásat do světa, že porušili pravidla naleziště, ale vůbec nic se jim nestalo.

Zdroj: Gabriel Zuchtriegel, Corriere della Sera, Slate

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom