29. června 2024 07:00

Až 200 zavražděných, včetně Hitlerova nejlepšího přítele. Noc dlouhých nožů převrátila Německo naruby

Noc dlouhých nožů: Hitlerova čistka S1 (1) – Příprava čistky

NSDAP by nejspíš těžko získala patřičný vliv bez polovojenské skupiny Sturmabteilung, zkráceně SA. Její velitel Ernst Röhm byl blízkým přítelem Adolfa Hitlera, jenž ho měl v oblibě dokonce natolik, že mu toleroval nepříliš důkladně skrývanou homosexualitu. Při cestě k moci ale Röhmova hrubá síla přišla budoucímu vůdci čím dál méně vhod. Jejich narůstající rozpory nakonec vyústily v masakr.

Menší útoky skupiny „hnědých košil“, jak se jednotkám SA díky jejich specifické uniformě přezdívalo, sice v začátcích pomáhaly vyjádřit fyzickou převahu NSDAP a zastrašovat odpůrce, v roce 1933 se však Hitler stal říšským kancléřem a postoupil tak do mnohem vyšší hry. Násilnické výpady nebyly po chuti aristokratům, generálům a koneckonců ani prezidentovi Paulu von Hindenburgovi. Spojování brutálních hnědých košil s říšským kancléřem nebylo na pořadu dne a po Hitlerovi se chtělo, aby SA umírnil.

Čtěte také: Nacistické násilí se zrodilo před sto lety, když Adolf Hitler zosnoval pivní puč v Mnichově

Jednoduchý plán

Těžko ale umírnit přítele, jakým byl Hitlerovi Röhm. Ten navíc ve svých ambicích nepolevoval, chtěl stále více moci a viděl se v čele armády. Jeho ctižádost byla trnem v oku Hermannu Göringovi, který na svou stranu postupně přiklonil Heinricha Himmlera a Reinharda Heydricha. Hitler nemohl Röhma jen tak odstavit, i kdyby chtěl (a postupně chtěl čím dál víc), a trojice spiklenců mu v tomhle ohledu chtěla pomoci. Posloužil jim k tomu ideální nástroj, a sice jednotka SS.

„SS se považovala za plně disciplinovanou organizaci, naprosto loajální stranickému vůdci. SA si šla prostě svou vlastní cestou. Proto často docházelo ke konfliktům, v nichž byla SS využívána jako jakási vnitrostranická policie proti SA,“ vysvětluje v pořadu Noc dlouhých nožů na Prima ZOOM historik Peter Longerich. Příslušníci SS, respektive příslušníci její tajné služby SD, se skutečně činili. Připravovali důkazy o tom, že Röhm chystá převrat, a postupně vypracovali seznam vysokých členů SA určených k likvidaci. Göring, Heydrich a Himmler zásobovali Hitlera pevnými podklady, jimiž by mohli plně ospravedlnit to, co začalo 30. června 1934 pod názvem operace Kolibřík.

3 dny dlouhá noc

Uprostřed noci byl Ernst Röhm vytažen z postele v Bad Wiessee, kde spal se svým přítelem, a odvezen do vězení Stadelheim. Příslušníci SS takhle vtrhli do příbytků dalších členů SA, především velitelů, jejich sympatizantů a některých významných konzervativců, a bez milosti je povraždili. Je známo celkem 90 obětí, předpokládá se však, že jejich skutečný počet byl ve skutečnosti až dvojnásobný. Během 1. července se na Hitlerovu stranu přidala jak armáda, tak prezident Hindenburg. Říšská propaganda celkem snadno přesvědčila zbytek vlády i veřejnost, že celá nechutná operace byla nutná k potlačení Röhmova puče.

Co se Ernsta Röhma týče, do jeho cely byl přinesen revolver s výmluvným očekáváním. Rozčilený Röhm se ale dožadoval, aby jej zastřelil sám Hitler. Po hádce s důstojníkem SS Theodorem Eickem byl zastřelen. Operace Kolibřík skončila 2. července 1934.

Zdroje: Encyclopedia Britannica/The Holocaust Explained

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom