25. ledna 2023 06:00
Adam Vala

Nově objevený nejstarší runový kámen světa přepisuje historii. Co znamená jeho tajemný nápis?

Nejstarší runový kámen vám pořádně zamotá jazyk. Jmenuje se Svingerudsteinen a starý je až 2 000 let. Co je na něm ve skutečnosti napsáno?

Vědci z Muzea kulturní historie při Univerzitě v Oslu našli runový kámen při průzkumu pohřebiště v obci Hole na východě Norska už na podzim roku 2021. Kámen dostal jméno Svingerudsteinen, což lze jednoduše přeložit jako kámen ze Svingerudu, což samozřejmě odpovídá místu, kde byl nalezen. Nápis byl do pískovcového balvanu o výšce asi jednoho metru vytesán mezi lety 1–250 našeho letopočtu a nacházel se v kremační jámě se spálenými kostmi a dřevěným uhlím.

Právě nápis je to, čeho si archeologové cení nejvíce a podle vyjádření runoložky Kristel Zilmerové pro CNN doslova nutí vědce k přepsání celých kapitol z historie runového písma. „Poskytuje první jasný důkaz o výskytu runových kamenů ve Skandinávii v prvních stoletích našeho letopočtu,“ dodala Zilmerová a poděkovala kolegům, kteří stáří určili podle radiokarbonového datování hrobu, v němž kámen ležel.

Kdo je Idiberug?

Podle univerzity jsou runy nejstarší formou písma ve Skandinávii a tato abeceda byla široce používána od počátku našeho letopočtu a v průběhu celé vikinské éry až do pozdního středověku. Runové kameny proto nejsou vysloveně vzácností, ovšem takhle starý objev archeologové dosud neučinili. Pokud bychom byli konkrétní, Svingerudsteinen je jediným objeveným runovým kamenem, který pochází z doby před rokem 300 a runologové z něj získávají mnoho důležitých poznatků.

Kámen má podle Kristel Zilmerové velmi zvláštní vzhled, vyznačuje se nečekanou směsicí tence vedených mělkých run, runových znaků a dalších vizuálních motivů. Některé nápisy mají klikatý tvar, jiné pak tvoří mřížkovaný vzor. Co se týče hlavního nápisu, po převedení do latinky zní – Idibergu – což může mít hned několik výkladů. Podle Zilmerové jde buď o jméno ženy Idibera, může jít ale také o příbuzenské jméno Idiberung, případně může nápis znamenat „pro Idiberu“, čímž bychom se opět vraceli ke zmiňované ženě. Problém ovšem tkví v tom, že se zápis v průběhu staletí vyvíjel a měnil, takže je interpretace velmi náročná a hlavně nikdy nebude zcela stoprocentní. Pokud se na kámen chcete sami podívat, bude vystaven až do konce února 2023 v Muzeu kulturní historie v Oslu.

Zdroje: Smithsonian Magazine

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom