16. listopadu 2022 15:29
Komerční sdělení

Dobrá zpráva pro diabetiky: Umělá inteligence se postará o ochranu vašeho zraku

Počet diabetiků se neustále zvyšuje a spolu s ním roste i množství pacientů trpících na zdravotní komplikace doprovázející toto onemocnění. Český startup Aireen® si dává za cíl usnadnit včasnou diagnostiku nejčastější příčiny, z jaké diabetici přichází o zrak – diabetické retinopatie.

V současné době se v České republice s diabetem léčí přes milion lidí. K nárůstu počtu diabetiků v populaci kromě pokročilejších metod diagnostiky přispívá zejména nezdravý životní styl, který je jednou z hlavních příčin vzniku diabetu druhého typu, jímž trpí většina pacientů. Více než desetiny diabetiků se přitom dotýká tzv. diabetická retinopatie vznikající poškozením cév vyživujících sítnici oka, která se projevuje postupnou ztrátou zraku a v krajních případech až úplnou slepotou.

I přes zjevná nebezpečí však až dvě pětiny všech diabetiků nedochází na pravidelné prohlídky zraku přispívající k odhalení onemocnění. „Nebezpečí diabetické retinopatie spočívá mimo jiné i v tom, že při absenci prevence je poměrně obtížné ji včas zachytit a zpravidla ji pak odhalíme až ve chvíli, kdy začne mít pozorovatelný vliv na pacientův zrak. To už je poměrně pozdě,“ upozorňuje MUDr. Lucie Valešová, primářka oční kliniky NeoVize.

Řešení nabízí nový český zdravotnický prostředek Aireen® kombinující poznatky medicíny s efektivitou digitálních technologií a umělé inteligence. Ten dokáže ze snímku oka spolehlivě odhalit diabetickou retinopatii ještě před tím, než se objeví její první příznaky. To vše během pouhých 30 sekund. „Studie ukázaly, že Aireen® dokáže diagnostikovat diabetickou retinopatii minimálně stejně dobře, jako oftalmolog. V brzké budoucnosti bude tento software k dispozici i diabetologům, což umožní pacientům nechat si oči vyšetřit během návštěvy diabetologa, kam stejně musí,“ říká David Navrátil, zakladatel Aireen®. „Díky schopnosti se dále učit by navíc mohla být v budoucnosti schopna odhalit řadu dalších onemocnění, jako je glaukom, věkem podmíněnou makulární degeneraci či Alzheimerovu chorobu,“ dodává.

Komerční sdělení

Populární filmy na Prima Zoom