−50 stupňů Celsia a hloubka až čtvrt kilometru. Podívejte se na vzácné jezero staré 2 miliony let

Polární putování s Petrem Horkým (4) – Jezero Khuvsgul

Na Zemi existuje už jen 17 jezer, jejichž stáří je přes milion let. Jedno z nich leží v severním cípu Mongolska na hranicích s Ruskem. Přezdívá se mu mladší sestra Bajkalu.

Jezero Khövsgöl Nuur je jakousi zmenšeninou Bajkalu a najdete ho na severu Mongolska. Jako první Češi přešli 134 km dlouhé zamrzlé jezero Polárník Václav Sůra společně s dokumentaristou Petrem Horkým. Jak můžete vidět v dokumentární sérii Polární putování s Petrem Horkým na Prima ZOOM, veškerou potřebnou výbavu táhli za sebou na saních a díky tomu byli plně soběstační.

Přečtěte si také: Z extrémní zimy v Jakutsku lidem zamrzají řasy. Podívejte se, jak slaví oteplení na −30 °C

V zimě přitom na jezeře panují drsné podmínky. Jezero je od listopadu do května zamrzlé, teplota zde klesá pod −50 stupňů Celsia. V březnu se Khövsgöl Nuur každoročně stává dějištěm oslav zimy. Mongolové na ledu rozloží své jurty a závodí na saních tažených soby.

Jezero staré 2 miliony let

Jezero zadržuje téměř 70 procent veškeré vody v Mongolsku a je zásobárnou pro 0,4 procenta sladké vody na Zemi. Leží v nadmořské výšce 1 645 metrů a v nejhlubším místě je hluboké 262 metrů. Se stářím odhadovaným na 2 miliony let je Khövsgöl Nuur jedním ze 17 původních dávných jezer na Zemi.

Donedávna jezero patřilo mezi také nejméně dotčené lidskou činností, i to se ale pomalu mění. Nedávné studie v jezeře identifikovaly vysokou úroveň znečištění mikroplasty. Dokazuje to, že dnes i malé venkovské populace mohou významně čistotu vody ovlivnit.

Zdroj: National Geographic

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom