Z extrémní zimy v Jakutsku lidem zamrzají řasy. Podívejte se, jak slaví oteplení na –30°C

Polární putování s Petrem Horkým (3) – ledový Jakutsk

Nejchladnějším městem světa je hlavní město republiky Sacha ležící na břehu sibiřského veletoku Lena. V lednu 2023 více než třísettisícový Jakutsk zaznamenal nejnižší teplotu za poslední dvě desetiletí, když teploměry ukázaly –62,7 °C.

Když v Jakutsku stoupne teplota na –30 °C, lidé vyrazí do ulic a slaví oteplení. Je to příležitost zatleskat tanečníkům, zajít na řetízkový kolotoč, popít s přáteli čaj. Jak poznamenává cestovatel a dokumentarista Petr Horký v dokumentu Polární putování s Petrem Horkým, který můžete vidět na prima+, stále ještě dvakrát nižší teplota, než je v běžném mrazáku, umožňuje na tržišti prodávat zmrzlé ryby, lesní plody nebo steaky řezané pilou.

Přečtěte si také: V zamrzlém paneláku v Irkutsku pořád žijí rodiny s dětmi

Chladná Miss

Nejchladnějším trvale osídleným místem planety je pól chladu, který se nachází asi 1 000 kilometrů východně od Jakutsku a dojet se sem dá po jediné silnici zvané cesta kostí. Míněny jsou kosti vězňů z táborů Stalinova Gulagu, kterých na stavbě spojnice mezi Jakutskem a přístavem Magadan v děsivých podmínkách tisíce zahynuly. Jejich těla byla rovnou zapracována do vznikající silnice a údajně je jich tolik, že připadá jedno na každých 10 metrů stavby.

Pól hladu tvoří tři vesnice – Ojmjakon, Tomtor a Jučugej. V první u nich také byla naměřena vůbec nejnižší teplota vzduchu na severní polokouli, neuvěřitelných –71,2 °C. Jakmile se oteplí na -50 °C, slaví místní obyvatelé v Tomtoru festival chladu, který je předzvěstí blížícího se jara. „Místní kulturák se vytopí na strhujících plus 10–12 stupňů Celsia a statečné krasavice začnou předvádět svoje vnady,“ komentoval Petr Horký další součást oslav, kterou je volba Miss pólu chladu.

Mohlo by vás zajímat: Na Sibiři přežil desítky tisíc let organismus. Když ho vědci rozmrazili, začal se množit

Nejstudenější místa na Zemi

Absolutně nejnižší teplotu zaznamenaly přístroje ve východní části Antarktidy, kde se do výšky 4 100 metrů zvedá vysoké plato. Z dat získaných při přeletech satelitů mezi roky 2004–2016 vyplývá, že tamní teploty klesly až na –94°C. Nejnižší teplota naměřená přímo člověkem měla hodnotu –89,2 °C a zaznamenaly ji v červenci 1983 přístroje na sovětské polární stanici Vostok na Antarktidě.

Na severní polokouli byla nejnižší teplota naměřena na nejvyšší hoře Severní Ameriky Denali, známé dříve jako Mount McKinley. V letech 1950–69 tamní meteorologická stanice zaznamenala teploty kolem -73 °C, pocitová teplota zde ale díky větru může klesnout na –83,4 °C.

Zdroj: CNN, New Scientist

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom