Happening ZOOM FEST už tuto sobotu nabídne rozmanitý program

Festival ZOOM FEST se nezadržitelně blíží – fascinující přednášky, zajímavé workshopy a bohatý doprovodný program. Přijďte se inspirovat a hledat cesty, jak udělat drobné změny, které mohou zlepšit náš život. Během několika hodin zažijete spoustu zábavy i poznání. Zaostřeno bude na udržitelnost, vzdělávání a osobní rozvoj. Součástí bude také unikátní závěsná instalace iniciativy „Váš důvod“ a laboratoř Svět bez kouře společnosti Philip Morris nebo interaktivní stánek PřF UK. Osobně potkáte přední české kouče, cestovatelské ikony a oceňované vědce i válečné reportéry. Vše doplní skvělá hudba. Staňte se součástí druhého ročníku novinkového a originálního fesťáku ZOOM FEST – zaostřeného na změnu. Akci pořádá primácká agentura SOLOOTIONS. Happening se koná pod záštitou Ing. Ondřeje Kubína, starosty Prahy 4. Vstup je zdarma.

Sobota 28. září 11–22 hodin, park Na Pankráci – Praha 4

Těšte se na nabitý program:

Radek Jaroš a Jan Mühlfeit

Jan Mühlfeit je bývalý prezident firmy Microsoft pro Evropu, globální stratég, kouč top manažerů, olympijských vítězů a autor mezinárodního bestselleru The Positive Leader (Pearson 2016). Ve svém vystoupení „Máte na víc, než si myslíte, i v době komprese času“ bude hovořit o tom, jak funguje náš mozek, jak poznat, kým jsme, abychom mohli zjistit, kým být můžeme a podávali optimální výkon i pod velkým tlakem. Radek Jaroš dosáhl teprve jako patnáctý člověk na světě vrcholů všech čtrnácti nejvyšších hor naší planety, Koruny Himálaje – bez používání kyslíkových přístrojů, a navíc i bez podpory a pomoci výškových nosičů. Potom přidal i výstupy na nejvyšší vrcholy všech kontinentů. Tuto kombinaci má na celém světě pouze Reinhold Messner a právě Radek Jaroš! Jaké bude přednáškové spojení těchto dvou rozmanitých osobností?

Petr Horálek

Jsme ve vesmíru sami?

Vesmír je obrovský a plný obyvatelných planet. Kde můžeme hledat mimozemské civilizace? A proč jsme je ještě nenašli?

Lenka Klicperová

Válečná žurnalistika

Když 24. 2. 2022 začala invaze ruských vojsk na Ukrajinu, sedla novinářka a fotografka Lenka Klicperová do svého auta a ještě tentýž den překročila hranice. Od té doby pracuje na Ukrajině kontinuálně a pokrývá všechny nejdůležitější události této války. Od začátku až do konce dokumentovala bitvu o Bachmut, přináší reportáže z Donbasu i charkovské fronty. Na Ukrajině strávila už řadu měsíců, sečteno dohromady více než rok. Válka jí mnohé dala, ale i vzala, včetně přátel. Na Ukrajině prožila nejhorší a nejnebezpečnější chvíle svého života.

Petr Horký

Další zajímavé povídání z projektu Hausbot, který přináší rozhovory o životě a spokojenosti. Hausbot Petra Horkého je nejen televizní talkshow na Prima ZOOM, ale také youtubový kanál a podcast. Koho si do pořadu pozve Petr tentokrát?

Brain We Are

Levný dopamin – jak přežít ve světě rychlého uspokojení?

Proč chceš to, co chceš? Co ovlivňuje tvé motivace, touhy a potěšení? Jedním z hlavních vyjednavačů v mozku, který se podílí na tom, co považujeme za důležité, je neuropřenašeč dopamin. Ovlivňuje pozornost a učení, řídí motivaci s úsilím a pohání nás kupředu. Dnes jeho funkce unáší levné potěšení všude kolem v podobě telefonů, fast foodů a sociálních sítí. Jak přežít a prosperovat ve světě rychlého uspokojení? O tom si budeme povídat.

Eliška Remešová

Vývoj lásky v čase

Na začátku to jde zpravidla všechno samo. Čím to je, že některé vztahy si lehkost a zamilovanost v čase udrží nebo ji znovu objeví, zatímco jiné ne? Co můžeme dělat pro to, aby naše láska zrála a prohlubovala se, než aby se vytrácela? Příklady z výzkumů i praxe na jedné přednášce. Věnujte svým vztahům čas.

Radek Laci

Jak své tělo a mysl dostat do přítomného okamžiku

Workshop bude zaměřen na techniky, jak se dostat do přítomného okamžiku. Když jsme plně přítomni, naše mysl i tělo odpočívají, což nám umožňuje být kreativnější a efektivněji si dobíjet své emoční a mentální baterie. V rámci workshopu budeme pracovat s jemnými pohyby a zapojovat smysly, abychom vyzkoušeli různé způsoby, jak se dostat do stavu hluboké přítomnosti.

Honza Haruda

Cestovní ruch aktuálně v prostoru a čase...

Kolik lidí na světě je právě teď v letadle? Je eurovíkend smysluplná cesta? Je Dubrovník nafukovací? Proč byste měli jet v Mexiku k indiánům? Co objevíte v marockých oázách? Jak se zpracovávají odpady v Nepálu? Mohou stará kola z vašeho sklepa vytvořit pracovní pozice v Gambii? Sjednotí klimatická krize čtyřicet let rozdělený Kypr? Kde je hranice mezi poznáním objevitelů a vykořisťováním místních? Proč má rád princ Charles moravský Hostětín? Proč se lidé stěhují ze Špindlu nebo Dolní Moravy? Svět se natolik zmenšil, že turistický průmysl musí nyní hledat vlastní cestu ke znovuobjevení své podstaty. Odpovědnost za cestování je bezesporu novým trendem turismu budoucnosti. Jak udělat cestovní ruch pozitivním pro všechny zúčastněné? A jakou roli v tom hraje čas? Cílem přednášky je představit příklady dobré praxe ze světa a nové trendy turismu. Ideální pro všechny zvídavé diváky hledající jiný pohled na cestování.

David Vencl

Síla dechu – přednáška o dechu, o utajených schopnostech našeho těla. Dechem se můžeme zklidnit nebo vybudit, dostat se do stavu plné koncentrace nebo si efektivně odpočinout. Sportovci mohou v rozvoji dechu nalézt nečekaný potenciál pro zlepšení, který může přijít velmi rychle. Stejně tak lidé se zdravotními problémy. A tak se můžete těšit i na praktické cvičení a dýchání. A pak také něco o jeho příběhu a o tom, jak je možné pod vodou vydržet více než osm minut nebo se potopit do 80 m na jeden nádech. Nejen o výkonech a závodním freedivingu, ale i o přírodě, ekologii, laskavosti a vnímání vlastního těla. Freediving je sport, kde můžete být naprosto svobodní. Svoboda pohybu je zde bezkonkurenční. A přesto zde existuje jeden limit! Čas!

Jirka & Mili

JiMis´s Adventure: Očista duše během polární expedice

Jaké je to být se svým partnerem nonstop v mrazu a větru, daleko za polárním kruhem? Putovat na lyžích s veškerým živobytím sbaleným na bobech? Bez signálu, základních civilizačních vymožeností a být vystaveni každodenní fyzické dřině? Jak by tohle všechno mohlo být ideálním místem pro očistu vaší duše? A je možné si tyto zkušenosti přenést do běžného života? Přijďte si poslechnout tuto přednášku a oni vám to prozradí – Jirka Lichteneger & Milada Vaňkátová – páreček českých dobrodruhů a polárníků, testující svůj vztah v co nejextrémnějších podmínkách. Za poslední tři roky společně na lyžích, zapřaženi v postrojích svých bobů, překonali více než 1250 km severskou krajinou, povětšinou za polárním kruhem. Jsou také zakladatelé projektu Winter Academy, kde se každý může naučit základům zimních dobrodružství. Více na www.jirkamili.cz.

MUDr. Karel Moravec

Závislosti včera, dnes a zítra

Lékař, psychiatr a adiktolog ukazuje, jak je závislost součástí naší kultury, jak vypadá, kde všude se uplatňuje a jaké má následky, nejenom negativní, ale i kladné a chvályhodné. Mluví o tom, jak závislost rozpoznat a jak ji léčit, respektive o tom, jak je někdy vhodné neléčit, aby bylo dosaženo ne-závislosti.

Jiří Dobrý

Memy jako pěšci propagandy

Představitel YT pořadu Dobré vědět, který kombinuje populární vědu a humor, a který sem tam ani neurazí. Zdroj zábavy se proměňuje na nenápadnou zbraň digitálního věku. Tou bojují o naši pozornost a názor státní aktéři a organizace a dnes i jednotlivci. Prozkoumáme mechanismy, kterými memy fungují, a podíváme se i do historie memů i propagandy, protože některé věci se proměnily k nepoznání, a jiné fungují překvapivě dobře už stovky let.

Jakub Holuša

Malí Češi ve velké Antarktidě (Český antarktický výzkumný program Masarykovy univerzity v Brně)

Český antarktický výzkumný program sídlící na Masarykově univerzitě každoročně od r. 2007 vysílá vědeckou expedici do Antarktidy na ostrov Jamese Rosse, na Českou vědeckou stanici Johanna Gregora Mendela. Přestože jsme malý národ, máme v otázkách Antarktidy velké slovo; díky našemu výzkumu jsme totiž jedním z 29 států světa, které spolurozhodují o tom, co se bude s chladným kontinentem dít. Přijďte se dozvědět víc o našem programu i o tom, jak taková antarktická expedice vypadá a čemu všemu musí její členové čelit.

Machu Picchu

Legendární místo s nepochybným genius loci – předkolumbovské incké kultovní město v peruánských Andách. Nachází se na horském sedle nad řekou Urubambou v nadmořské výšce 2430 m n. m., asi 80 km od Cuzca. Kdo by se tam nechtěl podívat? My vás tam přeneseme prostřednictvím unikátního live streamu. Peruánský průvodce jménem Javier, který se více než deset let věnuje dvakrát denně turistům na Machu Picchu, ukazuje nejen krásu těchto hor, ale přibližuje i historii s ní spojenou.

ZOOM CAST

Miroslav Honsů – redaktor Prima ZOOM online si na diskuzi pozve Lenku Klicperovou, Petra Horkého a Honzu Harudu, aby se zamysleli nad tématem – overturismus a turismus v extrémních oblastech.

Nebude chybět stanoviště Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a její Přírodovědci.cz, kteří nabídnou: Vodní svět pod mikroskopem – nejkrásnější pohled na svět je skrze mikroskop. I zdánlivě obyčejné věci vypadají úžasně, když se pořádně zvětší. Můžete si prohlédnout, co skrývají vody Prahy, a čeká vás také Geologie zblízka – zajímají vás minerály, baví vás objevovat neživý svět kolem vás? Přijďte si vyzkoušet svoje znalosti v geologickém kvízu! Obinn Magic vás vtáhne do světa magie svými kouzelnickým vystoupením. Tohoto iluzionistu znáte z pořadů Česko Slovensko má talent a Zrádci. Zacvičíte si s Form Factory. Speciálně na této akci můžete navštívit výstavu fenomenálního anglického streetartového umělce Banksyho nebo si můžete projít výstavu Czech Press Photo 2023. Užijete si chůdařskou a breakdance show. Okouzlí vás osobní setkání s exotickými papoušky. A navíc si celou dobu akce můžete užít Prosecco piknik.

Všichni dospělí návštěvníci akce ZOOM FEST si také letos mohou prohlédnout unikátní závěsnou instalaci iniciativy „Váš důvod“ společnosti Philip Morris. Ta vyzývá kuřáky k zamyšlení se nad svým životním stylem a v ideálním případě ke změně. Nejlépe aby přestali s nikotinem úplně nebo si zvolili jinou alternativu bez kouře. Instalace zachycuje desítky reálných důvodů bývalých kuřáků, kteří odložili cigarety a změnu už udělali. Například proto, že jim šlo o zdraví nebo proto, že jim kouření lezlo příliš do peněz. Dotváří ji originální píseň Matěje Rupperta, která je tak trochu jeho osobní zpovědí. Instalaci doplňuje laboratoř Svět bez kouře nabízející informace o škodlivosti kouření. Návštěvníci se v ní třeba dozví, proč je pro ně cigaretový kouř škodlivý a co je hlavní příčinou nemocí spojených s kouřením. V laboratoři bude možné vyzkoušet si brýle s virtuální realitou nebo přístroj na měření obsahu oxidu uhelnatého v dechu. Navíc si můžete nechat zvěčnit právě svůj důvod pro změnu krasopisem a odnést si domů pozornost, díky které ho budete mít stále na očích jako motivaci.

Změna programu vyhrazena.

Užijete si skvělou hudbu – VIIITO feat Brass&Dancers show, Twisted ROD a jedineční G-POINT HUNTERS v čele s Matěje Ruppertem. Celou akci moderuje Eva Decastelo.

A to všechno můžete zažít na vlastní kůži – ZDARMA! Jaký je váš důvod navštívit ZOOM FEST?

Více informací na https://www.facebook.com/events/796159606005534

www.zoomfest.cz

www.solootions.cz

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský