Nový český cestopisný seriál Petra Horkého nás vezme za polární kruh. Připomene legendární výpravy a rivalitu

Cestopisný seriál Petra Horkého nám ukáže krušné dobývání jižního pólu i překonávání velkých osobních výzev. Zběhlý cestovatel se s námi podělí o cenné zkušenosti z prostupování nehostinným terénem.

Cestovatel Petr Horký má za sebou spoustu dobrodružných projektů – účastnil se expedice na severní pól, vedl výpravu Tajné vraky, která objevila dvě potopené lodě, procestoval Grónsko na lyžích nebo jako první na světě přešel zamrzlé jezero Khovsghol. Publikace jeho cest má velmi široký záběr působnosti. Horký o svých putováních píše knihy, produkuje a točí dokumentární filmy a videa na YouTube a už brzy se budete moci podívat na dokumentární seriál mapující jeho výpravu na jižní pól.

Cesta na jižní pól a zase zpátky

V seriálu Polární putování s Petrem Horkým známý cestovatel shrnuje své dosavadní zkušenosti s polární výpravou a odkrývá okolnosti, za jakých s Václavem Pištorou dobývali Antarktidu. Kromě toho se seriál zaměří na mnohdy neznámé osobní příběhy velkých polárních cest od minulosti až po dnešek. Společně s drsnou přírodou tak poznáme pozadí slavných expedic, vztahů mezi legendárními objeviteli a odhalíme odvahu, rivalitu i pochybení, které se s dobrodružstvími v zemích věčného mrazu pojily.

Čtěte také: V Antarktidě se odlomil ledovec velikosti Londýna. Vědci popsali důvod, oteplování to není

K jižnímu pólu vyplul již v roce 1910 norský polární badatel Roald Amundsen, zároveň se na místo chystal Brit Robert Scott. Amundsen byl na jižním pólu první. Vděčil za to lepší organizaci, výbavě a také štěstí. Cílem expedice Petra Horkého podle jeho slov není vyrovnat se oběma hrdinným cestovatelům, ale spíš jim složit poklonu a vyjádřit obdiv. Jak se to podaří a co všechno čeští polárníci na své pouti zažijí, můžeme sledovat od 17. dubna, kdy Polární putování s Petrem Horkým startuje ve 20:00 na Prima Zoom.

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom