27. května 2024 07:05
Adam Vala

Největší národní park světa je absolutně nádherný. A také dvanáctkrát větší než Česko

Paradoxně byste v něm zřejmě nenarazili na žádné návštěvníky. Vydat se do něj by vyžadovalo dlouhou přípravu, spoustu peněz a odolnost vůči jednomu z přírodních živlů.

Příroda je krásná a národní parky jsou toho fantastickým důkazem. Ať už jde o relativně malý výsek lesa se zajímavou faunou či florou nebo obří lány země, na kterých se rozprostírají obří úkazy, možnost taková místa navštívit a počítat s tím, že se v nich lidé k přírodě chovají ohleduplně, je jeden z největších darů naší planety a společnosti, která na ní žije. Pokud to máte podobně, mohlo by vás proto zajímat, kde se nachází ten největší národní park na světě – už jen proto, abyste si splynutí s přírodou mohli užít naplno. Prozradíme vám to, už dopředu vás ale musíme varovat, že vám tahle informace ve finále k ničemu nebude.

Největší, ale hodně daleko

Bez dalšího napínání, největší národní park na světě se nachází za polárním kruhem a jde o Národní park Severovýchodní Grónsko. Má neuvěřitelnou rozlohu 972 tisíc kilometrů čtverečních, takže Česko byste do něj dostali více než dvanáctkrát. Problém ovšem je, že jak je tento národní park velký, tak je také odlehlý a patrně byste v něm nenarazili na žádného návštěvníka, nepočítáme-li členy nejrůznějších expedic, kteří v parku pracují. A samozřejmě nesmíme zapomínat na elitní dánskou námořní jednotku Sirius, která na psích spřeženích park hlídá. I když to vlastně není třeba, ale víte, jak to se strážci parku bývá. Jsou tam, vždy připraveni zasáhnout, když se lidé nechovají podle pravidel.

Mohlo by vás zajímat: Lední medvědi vyřešili globální oteplování po svém. K lovu využívají zcela novou metodu

To znamená například zákaz používání motorové dopravy, odhazování odpadků, stanování na nevyznačených místech nebo jakékoliv ovlivňování tamějších zvířecích obyvatel. A že jich v národním parku žije! Narazili byste zde například na 40 procent celosvětové populace pižmonů, tedy 5-15 tisíc kusů. Jsou tu ale také lední medvědi, mroži, polární lišky, sobi, polární zajíci, tuleni nebo narvalové. Možná vás to pak překvapí, ale našli byste zde i ptáky jako husy, kajky, rarohy, sovice nebo krkavce. Jen je tedy škoda, že tuhle část světa zřejmě nikdy neuvidíte. Kromě nákladů spojených s cestou je totiž nutné pamatovat i na krutý mráz a podmínky, které s obvyklou náturou turistů nejsou zrovna kompatibilní.

Zdroj: Visit Greenland, East Greenland, World Wildlife

Video, které jste mohli minout: Na kole krajem Jakuba Krčína: 14 km krás jižních Čech nabízí nová cyklostezka

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom