21. května 2023 06:02

Pižmoň je až půltunovým živým tankem. Podívejte se na střet dvou samců

Pižmoň na první pohled vypadá jako pasivní kus skotu. Jakmile je ale v ohrožení bezpečnost stáda nebo milostný život, mění se v nemilosrdný kolos.

Pižmoň severní je sice o dost menší zvíře než kráva, jeho tělo má ale stejnou hmotnost. Neobyčejně hustá srst vytváří dojem, že je ještě nižší a robustnější, což z něho při váze 200–450 kg dělá na pohled ještě náročnějšího protivníka. Pochází z chladných stepí s kontinentálním suchým klimatem a současné klimatické změny mu způsobují velké potíže.

Nakonec, kvůli oteplení vyhynul v celé Evropě. Další ohrožení v 19. století představovali lovci kožešin, kteří jej málem vyhubili v kanadské Arktidě a severovýchodním Grónsku, než zasáhl zákon a pižmoně před lovci z velké části ochránil. Pižmoň je ale dost nebezpečným protivníkem sám o sobě.

Všichni za jednoho

Starší býci žijí spíše samotářským životem, v době říje se ovšem obklopují kravami. Nezřídka se stane, že se o krávy střetnou dva býci, a to vede k situaci, kterou můžete vidět v pořadu Sedm světů, jedna planeta na Prima Zoom. Býci proti sobě vyrážejí z několika desítek metrů, a střet jejich rohů je slyšet na velkou dálku. Drsné souboje těchto masivních zvířat trvají tak dlouho, dokud jeden z býků neustoupí. Kromě situací, kdy jsou pižmoni sobě navzájem milostnými soky, jsou ale proslulí svým neobyčejným smyslem pro soudržnost.

Čtěte také: Osamělý pižmoň má konečně dámskou společnost

Pižmoni se v teplých měsících sdružují v menších skupinách, jakmile ale přijde zima, sbíhají se do skupin až o 100 kusech. Jakmile je stádo napadeno predátorem, vytvoří pižmoni kruh, v jehož středu jsou telata. Pižmoni ve vnější části kruhu se obrátí zadky dovnitř, takže pro predátora zbydou jen rohy. Nejsilnější a nejstarší býci následně podnikají tryskové útoky proti nepříteli. Útoky jsou velmi efektivní a dokážou rozehnat i smečku vlků. Na soudržnost pižmoňů často naráželi i lovci, kteří chtěli zabít jen pár kusů pro svou potřebu. Protože pižmoni zuřivě brání i své mrtvé, museli lovci nezřídka vybít celé stádo.

Zdroj: Animal Diversity

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom