Arktický vzduch, pramen Labe i nejvýše položený pivovar. Luční bouda nabízí celou řadu „nej“

Krkonoše. Nejvyšší pohoří v Česku, kam si lidé jezdí oddychnout, načerpat síly i nové zážitky. Region, v němž se snoubí krásy i nástrahy přírody. Zdejší lesy lze prozkoumávat pěšky i na kole na výletních trasách, které měří bez mála tisíc kilometrů.

Když trochu zapřeháníme, můžeme říct, že vystoupat se tu dá málem i ke hvězdám – to třeba, když se horskými pastvinami a skalnatým terénem vydáte na vrchol Sněžky. Anebo je možné zamířit za zvuky nikdy nekončícího přívalu vody – k Labskému vodopádu. A kdo výpravy za dobrodružstvím potřebuje spojit s pohodlným zázemím, i ten se dočká. Třeba ve zdejší Luční boudě, ze které se může vydat na obě zmíněné trasy a která letos slaví 400. výročí. „Je doložena bouda, která zde byla už kamenná. Historie ale sahá pravděpodobně ještě do 16. století, kdy tady bylo dřevo,“ vypráví Stanislav Beneš, majitel a provozovatel Luční boudy.

Stáří stavby potvrzuje základní kámen objevený v 19. století. Historie místa je velmi bohatá. „Obvodové zdi jsou z přelomu 19. a 20. století, nicméně všechno, co tady je, je z doby druhé světové války – lavice, sedačky a židle. Vidět lze i fresku, kterou jsme zrestaurovali a která je z roku 1940,“ vykládá dále vlastník.

Luční bouda bývala hospodářským stavením a právě kolem ní vedla nejdelší pašerácká stezka, po níž se převážela třeba káva nebo alkohol. Před druhou světovou válkou vyhořela. Dále si ve vyprávění slovo opět bere Stanislav Beneš. „Byla rekonstruována pro výcvik stovek wehrmachťáků. Měla být ještě zvětšena pro 1 600 lidí a přestavěna do tvaru hákového kříže, což se již neuskutečnilo. Majitelé se tady postupně střídali, nicméně byly tady dvě významné rody, jedni jsou Rennerové a potom Benčové.“

Nejvýše položené, co si jen umíte představit

Dnes je to nejvýše položená chata v Česku a s ní i hotel, restaurace a mnoho dalšího. „Nejvýš položené sádky, nejvýš položený pivovar, pekárna, koneckonců i ten servis, který je zde k tomu, to znamená nejvýš položenou čističku, snažíme se o opravu nejvýše položené vodní elektrárny, která zde byla od roku 1927. A pro zabezpečení objektu a lidí tady máme nejvýš položené hasičské družstvo, které v republice je, a záchrannou službu vrcholků hor,“ vyjmenovává majitel před kamerou pořadu Prima Česko.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na vyzvednutí ze země čekaly 45 let. Trosky letounu Liberator B-24 najdete v Nepomuku

A nechybí ani historická vinotéka, která je pod Luční budou. „Pochází z druhé světové války, kdy zde byla vybudována. Unikátní je v tom, že je dělána z cementu a ze slámy tak, aby držela výkyvy teplot a vlhkosti a je zhruba na 10 tisíc lahví,“ vykládá majitel.

Ke čtyřsetletému výročí tu navíc chystají novinku: „Protože máme výročí 400 let, vaříme speciální pivo k roku 1623. Máme to jako stupňovitost právě 16,23 °. Krásně nám to sedí,“ říká místní sládek, zatímco novinku míchá v tanku.

Bez nadsázky arktické počasí

Mimochodem, věděli jste, že Krkonoše jsou jediné místo, kde se střetávají vzdušné proudy, díky kterým tu jako na jediném místě v Evropě najdete ovzduší podobné tomu arktickému? To v zimních měsících znamená obvykle jediné – tolik sněhu, že bez sněžné frézy a pořádného vybavení se sem jen tak nedostanete. „Tady je první zábrana od Arktidy, takže to odpovídá až 4 500 m na mořem,“ objasňuje majitel.

V zimě je proto především netrénovaným laikům doporučeno nevyrážet sem po svých, protože to může být krajně nebezpečné. Před jedenácti lety na cestě k Luční boudě leželo dokonce 23 metrů sněhu. Není divu, že se hostům, kterých může být až 125, zdejší personál snaží nabídnout kompletní zázemí. „Máme dvě hromadné sauny, máme privátní saunu a tam je i vířivka. Ale úplně nejlepší jsou pivní lázně a to je podle mě největší relax – pivo, ve kterém se koupete a zároveň pijete,“ láká k pobytu majitelka.

Mimochodem, z Luční boudy je to, co by kamenem dohodil k prameni Labe. Ať se sem vydáte poznávat cokoli ze zmíněných tipů, tady vždycky najdete důvod k radosti.

Patrik Buňka

reportér CNN Prima NEWS

Všechny články autora

Lea Janochová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom