10. června 2024 16:25

Děti na výletě objevily malého T-Rexe. Prohlédněte si nesmírně vzácný nález

Během túry objevili vzácnou fosilii

Příběh, který by se skvěle vyjímal v kdejaké dobrodružné knize pro děti, se stal v americké Severní Dakotě. Třem dětem se na výletě splnil sen a objevili dinosauří kostru. Navíc se jednalo o fosilii nedospělého tyrannosaura, které jsou velice vzácné.

Pro bratry Jessina a Liama Fisherovy byla amatérská paleontologie od mala velkým koníčkem, ke kterému brzy přivedli i svého bratrance Jaidena. Všichni vyrůstali v okolí badlands v americké Severní Dakotě; takzvané „špatné země“ jsou sice chudé na plodiny a úrodnou půdu, zato bohaté na fosilie. A kdo by si nepřál objevit dinosaura?

Na to je ale třeba ohromná dávka štěstí, které trojice dlouho neměla. Až do roku 2022, kdy narazila během jedné ze svých procházek na holenní kost o velikosti židle.

Určit druh nebylo jednoduché

Otec Jessina a Liama ihned kontaktoval svého bývalého spolužáka, kurátora paleontologie v denverském přírodním muzeu doktora Tylera Lysona. „Když jsem dostal tu fotografii, přibližoval jsem si to, a měl jsem pocit, že se dívám na kolenní kloub a holeň, ale nedokázal jsem rovnou říct, kterému dinosaurovi by mohla patřit,vysvětlil Lyson. „Až později jsem si uvědomil, že by to mohl být tyrannosaurus.“

Mohlo by vás zajímat: Gigantická dinosauří lebka láme rekordy. Pravěký predátor měl velikost autobusu

Zatímco holeň dospělého tyrannosaura by byla vysoká okolo 112 centimetrů, tahle měří jen 82 centimetrů – a to je to, co Lysona zmátlo. Fosilie nedospělých tyrannosaurů jsou totiž nesmírně vzácné. Na celém světě se jich našla jen hrstka. O to senzačnější objev je.

Chlapci se s Lysonem podíleli i na vykopávkách a byli přímo u toho, když se doktorovo podezření potvrdilo. „Opatrně jsme kopali a štětečkem ometali místo, kde jsme si mysleli, že by mohly být nějaké krční obratle, a najednou se mi pod štětcem objevil zub. Vzal jsem ho do ruky a pomalu jsem ho ukázal Jessinovi, ten zalapal po dechu,“ vylíčil Lyson moment, kdy všichni pochopili, na kterého dinosaura se dívají. Pod štětci paleontologů se zanedlouho objevila celá čelist.

Fosilii odvezli s pomocí vrtulníku

Celou fosilii paleontologové postupně odkryli a z nepřístupného terénu ji museli nechat vyzvednout helikoptérou. „Je to jeden z nejvíc vzrušujících objevů, které jsem kdy zažil, a rozhodně ho nikdy nezapomenu i díky těm klukům. Ještě nám toho zbývá hodně objevit, vždycky říkám, že ty nejlepší fosilie jsou pořád ještě v zemi, a čím víc dětí odloží mobily a půjde se po nich podívat, tím líp,“ uzavřel Lyson.

Zdroj: Denverské muzeum přírody a vědy, IFL Science, People, BBC

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom