11. října 2023 07:30
Komerční sdělení , Lea Janochová

Země mezi západem a východem slunce: Božská Indie aneb Co v průvodci nenajdete

Exclusive Tours: Země mezi západem a východem slunce: Božská Indie aneb Co v průvodci nenajdete

Kdo se jednou rozhodne jet do Indie, měl by se připravit na velkou událost. Protože přesně to cesta na záhadný subkontinent je. Často se mluví o tom, že pobyt v Indii změní člověku život. Miliony lidí sem vyrážejí léčit tělo i hojit duši. Nakolik je pověst o Zemi tisíce bohů, jak se jí také přezdívá, pravda, musí každý zažít a posoudit sám. Stačí jen vyrazit a poznat kulturu, která prý dokáže zázraky.

Proč většina cestovatelů o Indii mluví s úctou v hlase? Kolik bohů vlastně zdejšímu obyvatelstvu vládne? A proč tu lidé ožívají po západu slunce? Otázek, které pomohou nově nejlidnatější zemi světa poznat, může člověka napadnout snad nekonečno. Tolik prostoru nemáme, přesto se vám pokusíme na pár z nich odpovědět a tak vám zemi, jež každý rok hostí miliony turistů, představit blíže.

Filosofie Exclusive Tours

Poznávání krás vnějšího světa utváří náš svět vnitřní. Umožňujeme našim klientům zažít a vychutnat si ty nejúchvatnější zážitky a luxus, které si zapamatují navždy. Naši klienti si zaslouží jen to nejlepší. Proto všechny naše služby jsou naprosto individuální, na míru a vše je několikanásobně překontrolováno a vždy ověřeno.

zdroj: Exclusive Tours

Tady jsou všichni doma

Indové jsou obvykle mírní a vše přijímající lidé. Jejich filosofie jim pomáhá brát život a vše, co přináší, s jistým nadhledem a pokorou. To ovšem neznamená, že zdejší systém je absolutní „cochcárna“. Vyznat se v místních  pravidlech slušného chování může být pro cizince matoucí. Proto seznamovací řádky začínáme několika málo doporučeními:

  • Není třeba cítit se na rozpacích, pokud vám někdo ve společnosti nepodá ruku. Indové se obvykle fyzickému kontaktu vyhýbají. Důvodem je hygiena. Místo slovního pozdravu se proto připravte na sepjaté dlaně a jemný úklon hlavy, který většinou doprovází úsměv, případně dobře známé slůvko „namasté“, které se používá při setkání i loučení.
  • Připravte se, že při jednání s Indy budete potřebovat především pravou ruku. Levá ruka je považována za nečistou, toto přesvědčení je natolik pevné, že i peníze v obchodě nebo v restauraci byste měli podávat pravačkou.
  • Mimochodem, za peníze nikdy neočekávejte poděkování, díky jsou tu všeobecně spíše vzácné.
  • Pozor také na chodidla, i ta jsou považována za nečistá. A pouhý dotyk spodkem nohy či sandálem je pro Indy hrubou urážkou, kterou napravíte pouze okamžitou omluvou.
  • Pokud se rozhodnete poslat z Indie psaní, neolizujte známku na veřejnosti.
  • Pozor na potřesení hlavou, to totiž vždycky neznamená totéž. Jednoduché zavrtění znamená ano, delší naopak ne.
  • Podobně jako v muslimských zemích i tady nejsou vhodným projevem úcty krátké kalhoty, u obou pohlaví.
  • Konzumace hovězího masa je tu tabu, totéž v úterý a ve čtvrtek obvykle platí pro alkohol.
  • Vdanou ženu tu poznáte podle červené tečky uprostřed obočí.
  • Indy nepotěšíte pivem ani kávou, pokud je chcete pozvat na skleničku, vhodnou volbou bude whiskey.
  • Jídlo se tu vychvaluje, ceněné je říhnutí.

Kdo se včas seznámí s tím, jak to v Indii chodí, a tamní pravidla přijme s respektem a úctou, bude přijat vřele a vlídně.

Mimochodem, s trochou nadsázky se dá říct, že v Indii to žije především mezi západem a východem slunce. Důvodem jsou vysoké teploty. Vyhnout se jim často snaží trhovci, pokud s nimi chcete smlouvat, což uvítají s radostí, musíte si přivstat. A stejně tak večer ožívají i mnohé podniky, ty někdy mívají otevřeno i do jedenácti hodin večer.

I přesto, že Indie se setměním neusíná, je na místě doporučení pro ženy, aby se po západu slunce nevydávaly samy ven. Do nočních ulic je více než vhodné vyrážet s doprovodem a ve slušném oblečení.

Klidná síla

Indové jsou národem, k němuž velká část světa vzhlíží s obdivem a úctou pro jeho klid a mírumilovnost. Ovšem kdo by se opovážil plést si pokoru se submisivitou, byl by na velkém omylu. Stačí nahlédnout do dějin Indie, které jsou velmi bohaté a pestré. Má za sebou opakované sjednocování i rozpady. Nejznámější je zřejmě část historie, kdy se Indové vymanili z vlivu Velké Británie a z kolonie se stali samostatnou mocností, čehož však dosáhli pod vedením mírumilovného revolucionáře, Mahátmy Gándího, jež je vyzýval k nenásilnému, leč vytrvalému odporu. Tentýž muž dále sehrál významnou roli při rozdělení Indie a Pákistánu, kdy znepřátelené strany přiměl ke smíru hladovkou.

Koneckonců je to právě Indie, kam se lidé jezdí učit udržet svou mysl i emoce na uzdě. Meditace a jóga patří ke zdejší kultuře stejně neodmyslitelně jako kadidlo a ájurvéda.

K TÉMATU: V Indii pochopíte, o čem je život a zamilujete se. Prožijte ji všemi smysly s Exclusive Tours

Tam, kde o zdraví vědí nejvíce

Tím se dostáváme k faktu, který je třeba rovněž zmínit. Ájurvéda je celosvětově uznávaný celostní léčebný systém, k němuž se ve víře v uzdravení obrací miliardy lidí nejen v Indii. Je starý zhruba šest tisíc let a pravdou je, že pro Evropany, natož pro Čechy je mnohdy těžko přijatelný – jeden příklad za všechny: z jídelníčku vyřazuje česnek a cibuli, protože je prý nevhodná pro nervovou soustavu a navíc prý podporuje nízké pudy.

Nicméně by byla škoda umění mistrů ájurvédy, což v překladu znamená nauka o životě, nevyzkoušet. Například jejich masáže jsou jednoduše zázračné. Věřte, že pokud se dostanete do rukou zkušených masérů, těžko se budete smiřovat s tím, že váš čas už vypršel a z lehátka vás budou muset málem vyhnat.

Mimochodem, podle účelu, za jakým do Indie míříte, si také vyberete vízum. Dostat můžete buď obchodní, lékařské, či turistické.

Jako v bavlnce

Je velmi pravděpodobné, že pokud se dostanete do péče Indů, budou si vás velmi hýčkat. Místní lidé jsou z velké části živi právě z turismu a umí se odvděčit. Je velmi snadné připadat si tady málem jako „u maminky“. Svědomité a pracovité hospodyňky nabízející soukromé ubytování, často ve vlastním domě, vás zahrnou péčí i dobrým jídlem. A totéž platí o vyhlášených šéfkuchařích v luxusních hotelech. Dokonalého servisu vypiplaného na nejvyšší úroveň se dočkáte například v Six Senses Fort Barwara, kam vás ochotně vezmou cestovatelé-profesionálové z Exclusive Tours. A je velmi pravděpodobné, že budete za každý strávený den tady děkovat bohu. Otázkou je – kterému?

Země tisíce bohů

Hlavním náboženstvím v Indii je hinduismus. Většina z nás si nejspíš vybaví božstva vyobrazená s několika páry rukou, vícerem tváří či částmi zvířecích těl. Pravdou je, že bohů a bůžků mají Indové tolik, že obvykle chvíli trvá, než se v nich návštěvníci zorientují. Najít jich můžete tisíc. Dobrým způsobem, jak rozpoznat alespoň ty nejuctívanější, je vědět, jaký bůh má kterého nosiče neboli vahana, či znát jiný z hlavních znaků.

  • Brahma, stvořitel světa a všeho v něm, bývá vyobrazován se čtyřmi tvářemi, jeho vahanem je labuť.
  • Višnu, zachránce lidstva mívá dvě, někdy i čtyři ruce, jeho symbolem je lotos, nosičem pak pták Garuda.
  • Šiva, bůh zkázy, ničitel zla a pán meditace se na většině vyobrazení pohybuje na býku Nandinovi.
  • Saraswati, bohyně vědění, umění a hudby, jejím vahanem je labuť nebo páv.
  • Parvátí vládne energii, tvořivosti, ale i manželství a mateřství, nosiče nemá, obvykle je vyobrazována vedle manžela Šivy.
  • Lakšmí jezdívá na slonovi či na sově, je bohyní bohatství, štěstí a materiálních úspěchů.
  • Durga představuje nikdy nekončící boj mezi dobrem a zlem, vidět ji lze na tygru či lvovi.
  • Ganéša, bůh úspěchu, moudrosti a nových začátků, jeho vahanem je krysa.
  • Krišna je božským ztělesněním soucitu, lásky, něhy a ochrany, poznáte ho podle modrého zbarvení, také držívá v ruce flétnu.
  • Kali, bohyně ničení, války, času a násilí, vyobrazena bývá s různými částmi lidských těl.
  • Agni, bůh ohně, prostředník mezi bohy a lidmi, jezdívá na beranovi.
  • Indra, hromovládce a král bohů, jeho vahanem je slon.
  • Kartikeja jezdívá na pávovi, syn Šivy je bohem války a nemocí.
  • Ganga, kráska s bílou korunou na hlavě jedoucí na krokodýlovi.
  • Jama, boha smrti a vládce podzemí můžete vídat na buvolovi.

Ať už nacházíte v duši cestu ke kterémukoli z bohů a bohyň, vězte, že můžete do stejného chrámu jako všichni ostatní. Hinduismus je nejen víra, ale také filosofie a životní styl, který každému dopřává svobodného výběru. Zavítat můžete do celé řady svatostánků, mezi ty nejnavštěvovanější patří Badrinath, Rameshwaram, Jagannath, Dwarkadhish či Virupakša.

Namasté.

Komerční sdělení

Lea Janochová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom