30. září 2024 17:00

Druhý ročník happeningu ZOOM FEST nabídl bohatý program

Festival ZOOM FEST má za sebou druhý ročník a divákům přinesl skvělé přednášky, zajímavé workshopy a bohatý doprovodný program. Přinesl množství inspirace a možností, jak hledat cesty a udělat drobné změny, které mohou zlepšit náš život. Během několika hodin bylo možné zažít spoustu zábavy i poznání. Zaostřeno bylo na udržitelnost, vzdělávání a osobní rozvoj. Součástí eventu byla také unikátní závěsná instalace iniciativy Váš důvod a laboratoř Svět bez kouře společnosti Philip Morris nebo interaktivní stánek PřF UK. Akci uspořádala primácká agentura SOLOOTIONS. Happening se konal pod záštitou Ing. Ondřeje Kubína, starosty Prahy 4. To vše bylo možné zažít zdarma.

Osobně jste zde mohli potkat rozmanité osobnosti – přední české kouče, cestovatelské ikony a oceňované vědce i válečné reportéry – Radek Jaroš a Jan Mühlfeit, Petr Horálek, Lenka Klicperová, Petr Horký, Brain We Are, Radek Laci, Honza Haruda, David Vencl, Jirka & Mili, MUDr. Karel Moravec, Jiří Dobrý (Dobré vědět), Jakub Holuša, Yvetta Hlaváčová, Jarda Bouzek nebo Xenie Majznerová. Podcast stage nabídla živé natáčení podcastů pro CNN Prima NEWS – redaktor webu Prima ZOOM Miroslav Honsů se spolu se svými hosty zamyslel nad tématem – overturismus a turismus v extrémních oblastech. Reportér Matěj Rychlý probral, proč začalo hořet na Výstavišti a co zbyde po povodních.

Nechybělo stanoviště Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy ani její Přírodovědci.cz, kteří nabídli: Vodní svět pod mikroskopem – nejkrásnější pohled na svět je skrze mikroskop. I zdánlivě obyčejné věci vypadají úžasně, když se pořádně zvětší. Mohli jste si prohlédnout, co skrývají vody Prahy, a čekala vás také Geologie zblízka – ti, které zajímají minerály a baví je objevovat neživý svět kolem vás, si mohli vyzkoušet svoje znalosti v geologickém kvízu. Rozmanitý program nabídlo také nafukovací Planetárium. Iluzionista Obinn Magic vás vtáhl do světa magie svými kouzelnickými vystoupeními – znáte ho z pořadů Česko Slovensko má talent a Zrádci. Zacvičit si a změřit si, jak je na tom vaše tělo – bylo možné na stanovišti Form Factory. Na této akci bylo možno také navštívit výstavu Czech Press Photo 2023. Záchranářská společnost Laguna umožnila setkání s exotickými papoušky a pro odvážné hada na krk. A navíc si celou dobu akce mohli návštěvníci užít food a drink piknik. Přednášky doplňoval kvalitní hudební program.

Všichni dospělí návštěvníci akce ZOOM FEST si také letos mohli prohlédnout unikátní závěsnou instalaci iniciativy Váš důvod společnosti Philip Morris. Ta vyzývá kuřáky k zamyšlení se nad svým životním stylem a v ideálním případě ke změně. Nejlépe aby přestali s nikotinem úplně nebo si zvolili jinou alternativu bez kouře. Instalace zachycuje desítky reálných důvodů bývalých kuřáků, kteří odložili cigarety a změnu už udělali. Například proto, že jim šlo o zdraví, nebo proto, že jim kouření lezlo příliš do peněz. Dotváří ji originální píseň Matěje Rupperta, která je tak trochu jeho osobní zpovědí. Instalaci doplnila také laboratoř Svět bez kouře nabízející informace o škodlivosti kouření. Návštěvníci se v ní dozvěděli, proč je pro ně cigaretový kouř škodlivý a co je hlavní příčinou nemocí spojených s kouřením. V laboratoři bylo možné vyzkoušet si brýle s virtuální realitou nebo přístroj na měření obsahu oxidu uhelnatého v dechu. Navíc si návštěvníci mohli nechat zvěčnit právě svůj důvod pro změnu krasopisem a odnést si domů pozornost, díky které ho budou mít stále na očích jako motivaci.

Už se těšíte na další ročník?

www.zoomfest.cz

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský