12. dubna 2024 13:55
Martin Kolář

Přes 1500 střelných zbraní, většina z nich nabitá. Kontroly na amerických letištích se nestačí divit

Při kontrolách příručních zavazadel na amerických letištích bylo v prvních třech měsících letošního roku odhaleno přes 1500 střelných zbraní. V drtivé většině případů byly nabité. S odvoláním na oznámení amerického Úřadu pro bezpečnost v dopravě (TSA) o tom dnes informoval zpravodajský web televize CNN.

Počet odhalených zbraní v prvním čtvrtletí letošního roku je 1503, což je skoro stejně jako loni za stejné období, kdy to bylo 1508. Loni přitom byl při bezpečnostních kontrolách na amerických letištích odhalen rekordní počet střelných zbraní. V prvním čtvrtletí letošního roku bylo za den v průměru odhaleno téměř 17 zbraní.

Přestože počet nalezených střelných zbraní byl téměř totožný v prvních třech měsících roku jako v loňském prvním čtvrtletí, fakticky to lze považovat za určité zlepšení, jelikož letos bylo za stejné období zkontrolováno o 15 milionů cestujících více.

Za šokující naopak CNN označuje statistiku, která zůstala stejná. V obou případech, tedy v loňském i letošním prvním kvartálu, bylo 93 procent z nalezených zbraní nabitých.

"I když je jistě slibné, že se snížil počet cestujících, kteří si ke kontrole přinesli střelnou zbraň, i jedna střelná zbraň na bezpečnostní kontrole je moc," uvedl v tiskové zprávě šéf TSA David Pekoske. "Poptávka po letecké dopravě je stejně velká jako kdykoli předtím a bezpečnost je pro nás vždy hlavní prioritou," dodal s tím, že nález střelných zbraní při kontrole příručních zavazadel proces zpomaluje, a působí tak komplikace ostatním cestujícím.

Čtěte také: Obavy z Číny spojily dávné nepřátele. Zabrání nečekaný pakt v čele s USA invazi na Tchaj-wan?

TSA uvedl, že cestující letecky přepravovat své střelné zbraně mohou, ale "na bezpečnostních kontrolách, v zabezpečeném prostoru letiště a v kabině letadla jsou zakázány". Střelnou zbraň musí její majitel správně zabalit, nahlásit ji a odbavit u přepážky do zavazadlového prostoru. Zbraň zároveň nesmí být nabitá. Také munice se musí odbavit a nesmí do příručního zavazadla.

"Cestujícím doporučujeme, aby se vždy balili do prázdného zavazadla a ujistili se, že v něm nejsou žádné střelné zbraně nebo jiné zakázané předměty," řekl Pekoske.

Zdroj: ČTK, CNN

Video, které jste mohli minout: Policisté v Chicagu vypálili na řidiče stovku nábojů. Zastavili ho kvůli nezapnutému pásu

Martin Kolář

Externí redaktor Prima COOL a Prima ZOOM

Populární filmy na Prima Zoom