11. září 2023 17:00

Česko roní slzy. Zesnulá Yvonne Přenosilová před komunisty utekla, na vlast ale nezapomněla

O smrti zpěvačky a moderátorky informoval 11. září 2023 její někdejší kolega z Rádia Svobodná Evropa Radko Kubičko. Zemřela ve věku 76 let.

Yvonne Přenosilová byla jednou z nejvýraznějších zpěvaček československé hudební scény. Svou hudební kariéru zahájila neúspěšným konkurzem do divadla Semafor, z něhož ale vznikla filmová prvotina Miloše Formana Konkurs. Následovalo angažmá ve skupině Olympic, v únoru 1964 nahrála jako 16letá českou verzi písničky I'm Sorry z repertoáru Brendy Lee, kterou textař Jiří Štaidl nazval Roň slzy. Z písně se stal jeden z největších hitů 60. let. Připomenout si ho můžete tady:

Hudební průkopnice

Přenosilová je považovaná za průkopnici českého rhythm and blues a rock and rollu. V roce 1965 spolupracovala s britským skladatelem a aranžérem Tonym Hatchem, v britské televizi si zazpívala i se skupinou Rolling Stones. Kromě Olympicu a Semaforu vystupovala i v divadle Apollo.

Po invazi armád Varšavské smlouvy v roce 1968 podepsala 21letá zpěvačka manifest Dva tisíce slov a následně s rodiči emigrovala do Německa, kde pracovala na letišti pro British Airways a hudebně se přes veškerou snahu neprosadila. Nejdelší dobu ale působila v Mnichově jako moderátorka Rádia Svobodná Evropa. Zpět do Československa se vrátila v listopadové revoluci. Po návratu působila jako moderátorka několika rozhlasových stanic, například Country Rádia.

Manželem Yvonne Přenosilové se stal baron von Schuckman, s nímž se seznámila při dopravní nehodě. V roce 1979 se jim narodil syn Max.

Zdroj: FDB.cz / iRozhlas.cz / CNN Prima News

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom