19. září 2023 16:09

Brutálně zabili 4 lidi během 26 hodin. Josef Kott trvá na své verzi a chce na svobodu

Bez lítosti (2) – Vrátný

Vražedné běsnění z roku 1990 trvalo 26 hodin a vyžádalo si čtyři životy a jedno vážné zranění. Josef Kott, bývalý člen ochranky Gustáva Husáka, jenž si odpykával trest za majetkovou trestnou činnost, a agresivní násilník Michael Kutílek se znali z jedné věznice. Jakmile se v rámci prezidentské amnestie ocitli na svobodě, rozhodl se Kott pomoci své rodině vykradením bytu. To mu ale nevyšlo, a tak vyhledal úkryt u kamaráda z vězení.

Kutílek v Kottově přítomnosti znásilnil svou přítelkyni, která se vrátila z potratu, a následně ji téměř vyhodil z okna v pátém patře, i tak se ale Kott rozhodl v jeho bytě setrvat. Dokonce s ním naplánoval přepadení firmy v Nýřanech, kde Kott kdysi pracoval. Plán byl prostý. Recidivisté přišli do firmy v policejních uniformách pod záminkou kontroly zbraní. Přitom měli vykrást trezor, jenž se ve firmě nalézal. Od chvíle, kdy dorazili na místo, se výpovědi obou mužů znatelně liší. Kottovu verzi událostí si můžete poslechnout v pořadu Bez lítosti v neděli večer na TV Prima.

Noční můra nekončí

Podle Kotta vrátný Kutílkovi vydal zbraň. Kott, jenž čekal venku, uslyšel výstřel, načež Kutílek vyběhl a oznámil, že vrátného zabil. Oba z místa odjeli. Podle Kutílka ale střílel Kott. Cestou Kutílek zastavil dvěma stopařkám, na něž byl následně během cesty agresivní.

Mohlo by vás zajímat: Nový podcast Hlasy zločinu o nejhorších zločincích v historii Česka

Po chvíli zastavil v lese, vyvedl stopařky pod pohrůžkou ven a odvedl je do lesa. Kott, který se po vraždě vrátného uklidnil vydatnou porcí vodky, zůstal ve voze. Kutílek se po chvíli vrátil sám, nadšeně mlátil do volantu a křičel: „3:0!“ Podle Kutílka ale stopařky přivázali ke stromu a ubodali společně, což potvrdili i soudní znalci. Kdyby ženy zavraždil jeden člověk, musel by během činu několikrát změnit pozici. Větší smysl dávalo, že vrazi byli dva. Po hrůzném činu odvezl Kutílek Kotta do jeho domu ve Skupé, kde jej ale o několik hodin později opět vyhledal. Měl v úmyslu vyrazit do Prahy a tam přepadnout a okrást zámožnou ženu. Kotta k činu údajně přinutil pod pohrůžkou zabití jeho dcery.

Kott se nevzdává

Od činu museli ale upustit, a tak se v Praze rozhodli improvizovat. Zavraždili taxikáře a ukradli tržbu v řádu tisíců korun. Na tom, kdo taxikáře skutečně zastřelil, se muži nemohli shodnout. Cestou zpět zastavili na odpočívadle, kde se Kutílek v policejní uniformě přiblížil k britskému řidiči kamionu. Namířil mu na obličej a vystřelil. Muž ale zranění přežil a Kutílka identifikoval, brzy tak byli oba muži zadrženi.

Kutílek se u výslechu bránil, že řidiče nechtěl zavraždit, pouze mu prostřelit obličej. Vyšetřovatelé mu nevěřili. Vrazi obviňovali z různých činů jeden druhého, na doživotí byli nakonec odsouzeni oba. Michael Kutílek, jenž zemřel v roce 2017, před svou smrtí uvedl, že vraždil sám, soud mu ale neuvěřil. Josef Kott je ve vězení už 32 let a stále se snaží o obnovu procesu.

Dokumentární sérii Bez lítosti sledujte každou neděli ve 21.30 u kolegů na Primě.

Zdroje: Dokument Bez lítosti / iDnes / CNN Prima NEWS / Novinky.cz

Poslechněte si nový podcast Hlasy zločinu:

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom