19. října 2017 14:00

Stévie už není „in“. Je tu nové přírodní sladidlo

Budeme sladit kožnatcem?

Nejen dietologové či zubaři tvrdí, že cukr je „zlo“, s nímž je těžké ale potřebné bojovat. Hledají se náhražky, ať už v podobě cuknu neřepného, tedy třtinového (což cukrovou otázku nikterak neřeší), nebo medu, či populární, opravdu sladké stévii.

Stévie sladká

Rostlina botanikům známá pod názvem Stevia rebaudiana je jednou ze 150 rostlin obsažených v rodě Stevia. Tato hvězdicovitá rostliny s bílými kvítky miluje světlo a teplo, proto je její oblast rozšíření v tropech a subtropech Jižní a Střední Ameriky. Cení se jí kvůli jejím léčivým účinkům a hlavně kvůli vysoké sladivosti. Stévie se používá především jako náhražka cukru, ale ve vyšší koncentraci může mít poněkud lékořicovou příchuť. Právě pro svou sladkost se stala hitem coby alternativní sladidlo. Jenže teď přichází na scénu kožnatec.

Sladký Derris

Bobovitá rostlina druhu Derris eriocarpa zatím nemá český název. Samotný rod Derris se jmenuje kožnatec. V rámci rodu se jedná o liány se zpeřenými listy a růžovými, červenými nebo bílými motýlovitými květy rozšířené v počtu asi 50 druhů v tropech a subtropech Starého světa. Zatímco Derris elliptica je významný zdroj rotenonu, sloužícího zejména jako insekticid, tak jeho blízký příbuzný D. eriocarpa zřejmě „udělá kariéru“ v potravinářství.

Nově objevená látka derisaponin A patřící mezi triterpenové saponiny je totiž neskutečně sladká. Rostlina má centrum svého rozšíření v čínské oblasti Guangxi, což by při vhodném marketingu ve prospěch kožnatce a mohlo znamenat přísun financí do oblasti. Derisaponin A je 80x sladší než sacharóza a rostlina jej obsahuje v množství 2 g na kg, což rozhodně není málo.

Zdá se, že se vbrzku dočkáme nové kampaně za dalším, lepším zdravějším a hlavně sladším způsobem životem.

Text: Topi Pigula

Topi Pigula

redaktor FTV Prima

Všechny články autora