6. června 2024 13:10

Smrtelné čelní srážky vlaků: V Česku zahynulo mnoho strojvůdců

Hasiči zasahující u nehody vlaku v Pardubicích

Čelní srážka dvou vlaků patří k nejhorším scénářům železničního neštěstí. Šance na přežití strojvůdců se v takovém případě významně snižuje, u osobních vlaků roste počet zraněných i obětí mezi cestujícími. Rychlosti souprav se sčítají a na brždění zbývají sekundy.

Zastavit vlak přitom není nic snadného. Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského se na každých 10 km/h počítá brzdná vzdálenost kolem 100 metrů. „Obecně při klasickém brzdění z 80 km/h se počítá brzdná vzdálenost na 800 metrů,“ vysvětlil Šťáhlavský.

Mohlo by vás také zajímat: Svědci srážky vlaků v Pardubicích: Strašná rána a pak děsivé ticho. Tragédii zachytila kamera

Při čelní srážce nákladního vlaku naloženého kontejnery a nočního osobního expresu mířícího z Prahy do Košic nedaleko zastávky Pardubice-centrum oba strojvedoucí přežili, jeden se zranil. Vlaky nejely vysokou rychlostí a lokomotivy byly poměrně nové s vysokou tuhostí. Hůře dopadli cestující osobního vlaku RegioJet – náraz zcela zdemoloval první vagón za lokomotivou a další vážně poškodil. Neštěstí nepřežili čtyři lidé, dalších 27 cestujících skončilo v nemocnici.

Tragické nehody na železnici od roku 2020

V posledních několika letech byli strojvedoucí při srážkách vlaků s jinými vlaky případně s vozidly na přejezdech častými, zdaleka ale ne jedinými oběťmi železničních neštěstí:

  • Čelně se 7. července 2020 srazily dva osobní vlaky u Perninku v Krušných horách. Strojvůdci se viděli až na poslední chvíli a ke srážce tak došlo téměř v plné rychlosti. Nehoda si vyžádala dva mrtvé a 24 zraněných.
  • U Českého Brodu najel 14. července 2020 kolem půl desáté večer osobní vlak CityElefant do stojícího poštovního vlaku. Strojvedoucí osobního vlaku zahynul.
  • Ve Světci na trati mezi Ústím nad Labem se v noci 4. dubna 2021 srazily dva nákladní vlaky. Jeden z nich vezl propan-butan a začal hořet. Na místě zahynul jeden strojvedoucí, druhý utrpěl zranění.
  • U vesnice Milavče na Domažlicku se 4. srpna 2021 čelně srazil osobní vlak s expresem. Zahynuli oba strojvedoucí a jedna cestující.
  • V Bohumíně se 27. června 2022 srazilo pendolino s posunovým dílem ČD Cargo. Strojvedoucí expresu zahynul, vyšetřování prokázalo, že vlak řídil v opilosti. Čtyři zaměstnanci ČD Cargo a členka palubní obsluhy pendolina utrpěli zranění.
  • Tragickou se pro strojvedoucího expresu Českých drah stala srážka s kamionem 23. ledna 2024 na přejezdu v Dolní Lutyni. Strojvedoucí náraz nepřežil, sbírka pro pozůstalé vynesla přes milion korun.

Zdroj: ČTK, CNN Prima News

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský