4. června 2024 11:55

Zabil desítky žen a nakrmil jimi prasata. Nebezpečného sériového vraha dopadli díky náhodě

To, jak odpudivý sériový vrah Robert Pickton zacházel se svými více než 30 oběťmi, šokovalo celou Kanadu. Naprosto devastující dopad měl ale případ na lidi z okolí farmy, kteří od vraha brali vepřové maso.

Robert William Pickton se svým bratrem Davidem svoji prasečí farmu nedaleko kanadského Vancouveru zdědili začátkem 90. let. Pracovali na ní ale do roztrhání těla už od dětského věku. Rodinné zázemí neměli ideální. Jejich matce jako by vždy záleželo víc na vepřích, než na tom, jestli jsou její děti umyté a syté.

Po smrti rodičů bratři část pozemků prodali a na zbytku hospodařili. Sousedé hlavně Roberta popisovali jako podivína, ale neměli pocit, že by dokázal někomu ublížit. To se ale velice pletli. V roce 1995 Pickton při roztržce napadl zdrogovanou prostitutku, kterou si na farmu přivezl z města. Ženě se povedlo ho bodnout a utéct, ale svědectví narkomanky nikdo nepovažoval za dost věrohodné na to, aby obstálo u soudu. Pickton se dostal ven na kauci a případ nakonec policisté odložili. Nikdo netušil, že tohle je jen začátek hrůz, které prasečí farma Picktonových uvidí.

Zavražděné postrádali jen blízcí

Kanadské autority si v tomhle případu rozhodně nemohou blahopřát. Prostitutky a narkomanky, hlavně z řad nejchudších a původních obyvatel, které mezi lety 1995 a 2001 z problematických oblastí Vancouveru náhle zmizely, policie snad ani pořádně nehledala. Jednalo se o desítky žen, přesto to místní šerify nechávalo chladnými. Na to, že minimálně 30 z nich zavraždil Robert Pickton, by pravděpodobně nikdo nepřišel, kdyby nezapracovala náhoda.

Mohlo by vás zajímat: Znásilnění a vražda dívky i lidské ostatky v bytě. Masový vrah z Mexika řádil jako kanibal z USA

Policisté totiž v únoru roku 2002 farmu prohledávali kvůli nelegálně drženým zbraním. Oba bratry na základě této prohlídky zatkli a rovnou si pořídili i nové povolení k prohlídce. Tentokrát kvůli předmětům, co patřily pohřešovaným, a jak se později ukázalo, zavražděným ženám a dívkám.

Robert Pickton podle závěrů vyšetřování prostitutky, které si vytipoval na předměstí Vancouveru, přivezl na svou farmu pod záminkou drogového večírku. Jak přesně je zavraždil, nedokázali dát dohromady ani vyšetřovatelé, kteří po několik následujících měsíců pečlivě prosívali půdu farmy a sbírali lidské ostatky, které byly roztroušené všude kolem.

Některé z obětí Pickton pravděpodobně spoutal a uškrtil. Některým vstříknul injekční stříkačkou do žil tekutinu do ostřikovačů. Na farmě se našly drogy, afrodiziaka, sexuální pomůcky – jedna z nich byla dokonce přidělaná na revolver namísto tlumiče. To nejhorší ale bylo, jak se Pickton zbavoval těl obětí. Mrtvé ženy vždy rozčtvrtil a nakrmil jimi svá prasata. Úředníci si navíc nebyli jistí, jestli Pickton maso obětí také nepřidával do mletého vepřového, které prodával.

Zabili ho ve vězení

Počet zavražděných žen, jejichž DNA se z nalezených ostatků povedlo vyšetřovatelům identifikovat, se nakonec vyšplhal na 29. Sám Pickton ale spoluvězňům tvrdil, že jich zabil zhruba o 15 víc. Prý měl v plánu postupně usmrtit až 75 lidí. U soudu dostal pochopitelně doživotí a technicky si ho odpykal; v květnu 2024 ho ve věku 74 let zavraždil spoluvězeň.

Zdroj: CNN, AP, BBC archive

Video, které jste mohli minout: Sourozence v USA zabila vlastní matka

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora