3. října 2023 06:05

Míchal směs, která zabila přes 50 lidí. Doživotně odsouzený Fian dnes lituje obětí

Metanolová kauza, která započala v roce 2012, si vyžádala více než 50 obětí. Otrávených metanolem přibývalo i přesto, že ministr zdravotnictví vyhlásil zákaz prodeje nápojů s obsahem alkoholu nad 20 %. V souvislosti s kauzou soud potrestal hned několik lidí, doživotí ale dostali jen dva. Jedním z takto odsouzených je Rudolf Fian, který byl označen za hlavního míchače kontaminované směsi.

Psalo se 3. září 2012, když otravě metanolem oficiálně podlehl první člověk. Tehdy ještě nikdo netušil, že 62letý muž z Havířova je jen jednou obětí z mnoha, které si požití jedovatého alkoholu vyžádá. Množství následných kontrol prokázalo, že závadný alkohol je prodáván po celé republice. Ze strany ministra zdravotnictví pak přišlo vyhlášení prohibice.

Obyvatelé Česka začali kvůli jedovatému alkoholu panikařit, přesto často popíjeli dál a obětí přibývalo. Kdo nezemřel, ten se potýkal s příznaky otravy, když těžká intoxikace způsobila poruchy zraku a v horším případě i slepotu. Najít první důležitou stopu trvalo kriminalistům několik dní.

Hned první důležitá stopa zavedla kriminalisty k Rudolfu Fianovi, původně vyučenému zámečníkovi, který strávil většinu života v bytě v Karviné. Ten byl později označen za hlavního míchače. Směs produkoval společně s Tomášem Křepelou, s nímž původně vyráběl nemrznoucí směsi do ostřikovačů.

Myšlenka a čin

„Křepela se mezi řečí zmínil, že když se metanol zředí v poměru jedna ku jedné s etanolem, tak se jedovaté účinky zruší. Uvěřil jsem tomu a nikde jsem to neověřoval,“ řekl Fian podle policejního protokolu. Tato slova mu uvízla v hlavě a o půl roku později si jednu láhev na zkoušku namíchal. Sám ji ale nepil – pouze do ní strčil jazyk a usoudil, že nechutná špatně.

Podívejte se na reportáž Karolíny Oehmové:

Přes firmu Carlogic si Fian a Křepela obstarali metanol a líh, netrvalo dlouho a jedovatá směs, která otrávila desítky lidí, byla na světě. Jejím distributorem se stal Jiří Vacula, který už měl s obchodováním s černým alkoholem zkušenosti.

Sám Fian očekával, že si pro něj policie přijde. „Čekal jsem to a jenom marně doufal, že to nezajde tak daleko. Byla katastrofa, že umírali lidé. Nemělo se to stát,“ uvedl. Když k němu kriminalisté došli, věděli, že se dostali na samotný konec řetězu. K těm, kteří metanolové peklo rozpoutali.

Odsouzen na doživotí

Krajský soud ve Zlíně v roce 2014 uložil Fianovi doživotní trest, který následně potvrdil také odvolací Vrchní soud v Olomouci. Míchač metanolové směsi si z doživotního trestu odpykal už téměř 10 let a svoboda je pro něj vzdáleným pojmem. „Jsem si moc dobře vědom toho, že lidský život má nevyčíslitelnou hodnotu a je nenahraditelný. Bohužel, vzít zpátky se to už nedá,“ řekl.

Dokumentární sérii Bez lítosti sledujte každou neděli ve 21.30 u kolegů na Primě.

Zdroj: Dokument Bez lítosti / Reflex.cz / Deník.cz

Poslechněte si celý podcast Hlasy zločinu o případu manželů Stodolových:

Eliška Reiglová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom