4. srpna 2024 07:00
Adam Vala

Proč se ptáci sedící na kabelech vysokého napětí neusmaží zaživa? Odpověď vám může zachránit život

Odpověď je poměrně prostá, rozhodně ale nelze na bezpečí spoléhat. Pro člověka by navíc tyto pokusy vždy byly velmi nebezpečné, rozhodně to tedy nezkoušejte!

O kabelech, které nad našimi hlavami vedou elektrickou energii, se často mluví s obrovským respektem. I dráty spadlé na zem mohou být pro člověka nebezpečné, takže představa, že bychom se pohybovali v blízkosti kabelů, které jsou zapojené, je téměř nepředstavitelná. Přesto tu jsou ptáci, kteří si z elektrické energie nic nedělají a na dráty sedají, kdykoliv se jim zlíbí. Jak je možné, že to přežívají?

Magie jednoho kabelu

Odpověď je skutečně velmi jednoduchá a dokážete si ji představit, pokud jste se někdy alespoň na pár minut zabývali zapojováním elektřiny nebo elektrických spotřebičů. Ptáci totiž dosednutím na kabel pod proudem neriskují z toho důvodu, že nejsou nijak uzemněni. „Ptáci nevytvářejí spojení mezi elektrickým vedením a zemí, takže nespojují obvod,“ vysvětlil Will Babb z Natural Resources Division of Wildlife v Ohiu listu Cincinnati Enquirer.

Čtěte také: Rabování, vraždění i zloději okrádající zloděje. Na masivní výpadek proudu New York jen tak nezapomene

Odtud pak samozřejmě přichází odpověď, kdy by k zásahu elektrickým proudem došlo. Tedy přesně v tu chvíli, kdybychom například stáli na zemi a chtěli se dotknout volně visícího kabelu. Stačilo by ale stát na žebříku nebo se přidržovat sloupu, takže to za žádných okolností nezkoušejte. Nakonec, ani ptáci nejsou chráněni vždycky, jak potvrdila například studie z roku 2014 publikovaná v odborném časopisu PLOS One. Jen v USA je každoročně zabito mezi 900 tisíci a 11,6 miliony ptáků elektrickým proudem, nejde ale o to, že by v sedání na kabely byla nějaká výjimka.

Zásah přijde ve chvíli, kdy se pták dotkne současně kabelu a sloupu nebo dvou kabelů najednou. Často se tak děje ve chvíli, kdy do kabelů vletí větší dravec bez původního zájmu si odpočinout ve výšce, což jen podtrhuje skutečnost, jak něco tak běžného a samozřejmého zůstává i nadále vysoce nebezpečné.

Zdroj: PLOS OneCincinnati Enquirer

Video, které jste mohli minout: Vesnicí Plzeňského kraje roku 2024 je Mrtník. Má pouhých 350 obyvatel, co si místní chválí?

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský