Proč je svatomartinské víno právě svatomartinské?
Že je svatomartinské víno nějak spojené se svatým Martinem, to ví zřejmě každý. Ale proč vlastně?
Tato tradice zase není tak stará, jak by se vám marketéři vinařů snažili namluvit. Svatomartinská vína vznikla až v dobách císaře Josefa, tedy na konci 18. století. Proč právě tehdy?
Vinaři dříve nepracovali na svých pozemcích na 100 procent; nezapomínejte, že v té době stále ještě fungovala robota – vlastně až do půlky 19. století. A právě na začátku listopadu tato povinnost pro lid končila, což se prostě muselo nějak oslavit. Navíc právě v toto kalendářní období už byla část vína bezpečně vyčištěna ve sklepě, takže bylo na čem hodovat. Svátek sv. Martina se k tomu hodil ideálně – je to totiž patron hus. Proč?
Tento skromný světec se totiž zdráhal přijmout biskupský úřad v Tours. Aby před byrokratickými povinnostmi utekl, schoval se do husince – hejno hus ho ale svým hýkáním prozradilo, a tak musel tu poctu přijmout. Husa a víno jdou každopádně dohromady skvěle, takže se tradice ujala.
Podívejte se na video, kde se o svatomartinském víně dozvíte víc:
Chcete vědět víc o dobrém jídle? Čtěte Prima Fresh: