24. srpna 2022 19:30

Potopení luxusní jachty za miliony dolarů: Pobřežní stráž natočila celou její zkázu

Mrazivé záběry italské pobřežní stráže ukazují, jak se v Jónském moři potápí luxusní 40metrová jachta.

Luxusní motorová jachta My Saga se nacházela asi 15 kilometrů od italského pobřeží, když se na rozbouřeném moři dostala do potíží. Přivolané záchranné lodě postupně evakuovaly čtyři cestující a pět členů posádky, pro 40metrovou jachtu ale nemohly nic udělat. Loď se nejprve silně naklonila na pravobok a poté se zádí napřed potopila.

Dramatické záběry posledních okamžiků jachty pořídila italská pobřežní stráž Guardia Cost a zveřejnila je na svém twitterovém účtu:

K místu neštěstí jako první dorazila rumunská hlídková loď evropského záchranného systému Frontex, která vyzvedla cestující a jednoho člena posádky a předala je plavidlu italské pobřežní stráže. Zbylí čtyři členové posádky se snažili jachtu zvládnout, ale museli kapitulovat a přejít na palubu tažného remorkéru, který se jachtu pokoušel odvléct do přístavu. Důvody, proč se jachta dostala do potíží, nejsou známy.

Luxusní loď od legendárního designéra

Podle britské BBC se jachta plavila z Gallipoli ležícího na podpadku „italské boty“ do Milazza na severním pobřeží Sicílie. Šlo o poměrně novou jachtu s výtlakem 376 tun, která byla na vodu spuštěna italskou loděnicí San Marco v roce 2007. Dva dieselelektrické motory Caterpillar jí umožňovaly plout rychlostí 12,5 uzlu, což je 23,1 km/h. Loď dlouhá 39,4 metru a široká osm metrů byla vybavena šesti kajutami pro 12 cestujících, na palubě mohlo být až osm členů posádky.

Loď navrhoval britský designér Tim Haywood, který za své projekty jachet nasbíral v posledních 40 letech množství mezinárodních cen. Rukou naskicoval nejméně sedm desítek návrhů jachet včetně 147metrové superjachty Lürssen A+ nebo jachty Pelorus o výtlaku 5 403 tun a délce 115 metrů. Jachta My Saga byla ovšem mnohem menší.

ZDROJ: The Washington Post

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom