1. dubna 2024 12:55

Obrovské podzemní bunkry a soběstačná sídla. Slavní miliardáři se chystají na apokalypsu

Nejbohatší lidé světa ve velkém kupují pozemky nebo celé ostrovy, na nichž si budují nejen vlastní sídla s luxusními bunkry pro případ apokalypsy. Vytvářejí zde i zcela soběstačné komunity pod jejich absolutní, neomezenou nadvládou.

Protiatomový bunkr není zrovna pro Čechy ničím zvláštním a neobvyklým. Na našem území jich v minulosti byla vybudována celá řada a jednou z nejznámějších firem, která dnes kvalitní, přepychové bunkry pro mocné a bohaté buduje, je tuzemská společnost Oppidum. Poptávka po těchto příbytcích nicméně v posledních letech roste, přičemž řada bohatých miliardářů zdaleka nezůstává jen u ochrany před případným koncem světa.

Někteří boháči už se dnes nesnaží pouze připravit na přežití případné katastrofy. Stále více z nich si v rámci těchto projektů buduje i rozsáhlou infrastrukturu včetně produkce vlastních potravin pro případ, že by na onom místě po apokalypse již museli zůstat napořád. Zejména pro americké miliardáře se populární destinací pro tyto investice stává Havaj.

Vede Zuckerberg

Dnes zřejmě nejznámější komplex připomínající základnu pro přežití případného konce světa zde buduje zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg. Ten si na ostrově Kauai koupil pozemek o rozloze více než pěti kilometrů čtverečních, jehož plány zahrnují i obří podzemní bunkr. Běžný smrtelník však bude mít problém Zuckerbergův pozemek třeba jen zahlédnout. Chrání jej totiž dvoumetrové zdi i všudypřítomné ozbrojené stráže.

O tom, co všechno se za těmito zdmi buduje, se bojí promluvit i řemeslníci, kteří instalují elektřinu, opracovávají dřevěné fošny nebo Markovi malují jeho budoucí pokoje. Jak informuje web Wired, projekt je tak velký, že velká část ostrova Kauai má podepsanou mlčenlivost a veřejně o miliardářském sídle, jež jim vzniká za humny, nemluví. Všichni ale moc dobře vědí, komu patří. I přes tajnůstkářství se několik údajů o něm podařilo zjistit.

Třeba že součástí více než desítky budov s minimálně 30 ložnicemi a stejným počtem koupelen bude i podzemní bunkr o rozloze 460 metrů čtverečních. Komplex je zároveň plánován tak, aby byl zcela soběstačný nejen z pohledu pitné vody nebo energie, ale také pěstování zemědělských plodin či chování zvěře. Jeho cena v kombinaci s pořizovací cenou pozemků by měla Zuckerberga vyjít na 270 milionů dolarů, tedy asi 5,4 miliardy korun.

Winfrey, Ellison a Bezos

Na nedaleko vzdáleném ostrově Maui má svůj pozemek rovněž televizní hvězda a nejbohatší Afroameričanka světa Oprah Winfrey. A miliardář Larry Ellison, stojící za technologickou firmou Oracle, si zde pro změnu koupil téměř celý ostrov Lanai, na němž má podle všeho velmi ambiciózní plány spojené se zemědělstvím. Třeba Jeff Bezos si zase své sídlo obsahující podzemní bunkr buduje na ostrově Indian Creek u Miami.

Všechny tyto obří projekty přitom dávají podobný důraz nejen na bezpečnost, ale i soběstačnost. Jinými slovy, nejde jen o pouhá dovolenková letoviska, kde si nejbohatší lidé světa mohou v klidu odfrknout. I proto jejich náhlý rozmach vzbuzuje u veřejnosti celou řadu otázek. Například zda tito lidé s globálním vlivem i kontakty nevědí něco, o čem běžní smrtelníci zatím nemají ani ponětí.

Čtěte také: Luxusní sídlo hvězdy NFL za 400 milionů: Brady bydlí hned vedle Ivanky Trumpové či Bezose

V USA je tento dojem poměrně silný. Dle průzkumů až 74 milionů obyvatel Spojených států, tedy téměř třetina, na případ možné obří katastrofy myslí a snaží se na něj aktivně připravit. Zajímavostí rovněž je, že vůbec nejaktivněji se na příchod takzvaného „konce světa“ chystá nejmladší generace Z. Chystání se na příchod pohromy nepodceňuje celých čtyřicet procent jejích zástupců.

Zdroj: Wired, The Conversation

Video, které jste mohli minout: Poptávku po bunkrech v minulých letech akcelerovala i pandemie nemoci COVID-19.

Tomáš Durčák

redaktor FTV Prima, lifestyle

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom