30. července 2024 18:45

Armáda prodává pěchotní srub těžkého opevnění. Má dvě patra a luxusní polohu

Silničku spojující Sádek a Velké Heraltice na Opavsku znají hlavně cyklisté – vede po ní část cykloturistického okruhu v délce 90 km, který v těchto místech prochází linií bývalého československého pohraničního opevnění.

Právě tady se měla prvorepubliková armáda bránit útoku hitlerovského Německa nejen v lehkých bunkrech, ale také v mnohem větších pěchotních srubech vybavených protitankovými děly. Jeden takový je aktuálně na prodej.

Nabídku na výběrové řízení Ministerstvo obrany ČR zveřejnilo 30. července s tím, že kromě srubu se mohou zájemci ucházet také o devět lehkých bunkrů zvaných „řopíky“ (ze zkratky ŘOP, tedy ředitelství opevňovacích prací). Ty jsou rozesety v různých oblastech Česka, mimo jiné na Lounsku, v Jizerských horách nebo na Znojemsku.

OP-S 38 „U Pomníku“ je nejzápadnějším objektem stálého těžkého opevnění typu „izolovaný pěchotní srub oboustranný“ na Opavsku. Nejbližší další srub OP-S 37 „U olší“ leží 750 metrů východním směrem v linii táhnoucí se až k Opavě. V prostoru za nimi se to pak hemží „řopíky“ vz. 37. Při prodeji ministerstvo postupuje formou výběrového řízení se stanovenou minimální kupní cenou, která v případě srubu OP-S 38 činí 129 000 Kč, z toho 10 000 Kč tvoří kauce.

Přečtěte si také: Vojáci, tanky i letadla. Jak se Československo chystalo zatočit s Hitlerem

Stavba z druhé poloviny roku 1938

Co za tyto, případně vyšší peníze, majitel získá, upřesňuje ministerstvo obrany na svých stránkách. „Jedná se o železobetonovou stavbu z druhé poloviny roku 1938, bez napojení na inženýrské sítě. Její technický stav odpovídá celkovému stáří a není výrazně poškozená. Vnitřní prostory objektu jsou zachované, suterénní část objektu je zatopená spodními vodami,“ sděluje ministerstvo.

Dvoupodlažní pěchotní srub měl být po svém dokončení osazen třemi pancéřovými zvony, které už ale nebyly do obsazení pohraničí na místo stavebně dodány. Hlavními zbraněmi měly být protitankové kanony, vedlejšími pak kulomety. V horním bojovém podlaží byly střelecké místnosti, stanoviště velitele, telefonní ústředna a hlavní vchod. Ve spodním týlovém patře, které je dnes částečně zatopené, se nacházela strojovna, filtrovna, místnost pro mužstvo, sklady paliva a střeliva a také umývárna a toalety.

Podobný srub, tentokrát ale K-S 32 „Na růžku“, je součástí Vojenského muzea Lichkov na Orlickoústecku:

Mohlo by vás také zajímat: Ubránili bychom se Hitlerovi? Prohráli bychom za pár týdnů, ale čestně, říká historik

Jak to je s pozemky?

Srub a všechny prodávané lehké bunkry s výjimkou jednoho dostane budoucí majitel bez pozemku. „Přestože jsou skoro všechny situovány na nevlastních pozemcích a vázne na nich předkupní právo vlastníků pozemků, nic nebrání jejich prodeji, protože o ně vlastníci pozemků neprojevili zájem," uvedlo ministerstvo.

Ministerstvo obrany se zbavuje nepotřebných nemovitostí opakovaně. Další nabídku předpokládá zveřejnit na konci srpna. Jejím obsahem by měly být dosud neprodané i nově zařazené nemovitosti.

Zdroj: ČTK, Ministerstvo obrany ČR

Video, které jste mohli přehlédnout: Výročí atentátu na Heydricha

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora