2. října 2024 16:15

Nejstarší sýr světa přežil tisíce let. Podívejte se na fotky unikátní „pochoutky“

Nalezený sýr je starý možná až 3600 let a obsahuje bakteriální kultury, jejichž potomky najdeme i v současných kefírových zrnech.

Nejstarší sýr světa odborníci objevili už před dvaceti lety, ještě ale netušili, na co se dívají. V západočínské Tarimské pánvi tehdy během archeologických vykopávek nalezli celkem 10 hrobek. Mumie v nich pohřbené pocházejí z doby bronzové a jsou staré mezi 3300 a 3600 lety.

Vědci těla pochopitelně důkladně prozkoumali a hodně se díky nim naučili, jejich pozornost ale mimo jiné upoutala také záhadná, žlutobílá substance, kterou byla mrtvá těla pomazaná na krku a hlavě. Odhalit její původ se povedlo až nyní, díky pomoci nejnovějších technologií. A ukázalo se, že jde o sýr. Přesněji, nejstarší vzorek sýra, který byl kdy objeven.

Předchůdci bakterií z dnešních kefírů

Důkladná analýza odhalila nejen DNA krávy a ovce, ale také genetický materiál několika bakteriálních a houbových mikroorganismů. Mezi nimi vědci našli také bakterie, které dodnes nacházíme v takzvaných kefírových zrnech. Konkrétně Lactobacillus kefiranofaciens, jehož zkoumání odborníkům přineslo nejen poznatky o tom, jak se tato bakterie za 3600 let své existence změnila, ale také o tom, odkud první „kefír“ pochází.

Mohlo by vás zajímat: Policista ukradl sýr, vyhodili ho z práce. Neukusoval jsem, nemám čedar rád, hájil se u soudu

V současnosti totiž známe dva klíčové typy L. kefiranofaciens – jeden pochází z Ruska a jeden z Tibetu. Vědci se do teď domnívali, že je starší ruská varianta, v sýru objeveném v Tarimské pánvi jsou ale bakterie tibetské varianty.

Naše pozorování ukazují, že se kefírové kultury v regionu čínské oblasti Sin-ťiang udržovaly již od doby bronzové,“ uvedla autorka studie Čchiao-mej Fu, paleontoložka z Čínské akademie věd v Pekingu. „Podrobné studium starověkého sýra nám tak může napovědět víc o stravě a kultuře našich předků.“ Zároveň je prý fascinující zjistit, jak se bakterie L. kefiranofaciens za posledních 3600 let vyvinuly.

Důležitý pro tehdejší civilizaci

Proč byly mumie sýrem pomazané, ale zůstává stále velkou neznámou. Vědci nicméně teoretizují, že muselo v době bronzové jít o velice ceněnou a důležitou substanci. Napovídá tomu i fakt, že bylo sýrem pomazaných všech 10 nalezených mumií.

Zdroj: Cell, Nature, Smithsonianmag.

Video, které jste mohli minout: Byla prý faraonovou milenkou, která spáchala sebevraždu. Životní příběh slavné archeoložky je fascinující.

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský