2. března 2023 11:41

Promítne se vám v okamžiku smrti před očima celý život? Odpověď nabízí unikátní sken mozku

Co přesně se odehrává v našem mozku v okamžiku smrti? Z logických důvodů jsou dosavadní spekulace neuspokojivé a těžko říct, nakolik vážně brát výpovědi o zážitcích blízkých smrti. Nový výzkum však určité odpovědi nabízí.

V roce 2016 se během rutinního vyšetření mozku pacienta ve věku 87 let odehrálo něco děsivého i fascinujícího zároveň. Kanadský důchodce se z důvodu epilepsie podrobil vyšetření na elektroencefalografu (EEG), aby lékaři mohli lépe pochopit příčinu jeho záchvatů. Jenže během této procedury pacient prodělal smrtelný infarkt. Lékařům se díky této tragédii podařilo pořídit historicky první záznam mozkové aktivity na úplném sklonku života.

Čtěte také: Živý mozek v mrtvém těle: Jaké vyhlídky mají lidé se syndromem uzamčení?

Život před očima

Občas se hovoří o tom, že se člověku těsně před smrtí promítne před očima celý jeho život. Tato romantizovaná představa měla jen chabou oporu ve výzkumech, avšak několikaleté zkoumání získaného mozkového obrazu ukázalo, že je něco takového skutečně možné. Půl minuty před zastavením srdce a rovněž půl minuty poté se totiž aktivita mozkových vln pohybovala na úrovni gama vln, tedy na frekvenci mezi 30 a 100 Hz, jež se běžně vyskytuje během snění, vzpomínání či meditace.

Lékaři během této události naměřili celkem 15 minut záznamu mozkových vln, během nichž se vystřídaly i další známé frekvence: nejhlubší delta vlny, vyskytující se během spánku, theta vlny, spojené s meditací a hlubokým uvolněním, alfa vlny, objevující se v souvislosti s kreativitou a vizualizacemi, i beta vlny, jež mozek vykazuje během koncentrace a kognitivních aktivit. Právě zmíněné gama vlny, objevující se též v okamžicích vrcholného soustředění či rozšířeného vědomí, vykazují nejvýraznější oscilaci, a tím pádem i mozkovou aktivitu.

Zdroj naděje

Získaná data jsou kazuistického charakteru neboli vycházejí pouze z jednoho popsaného případu – mozky jiných lidí by tedy v okamžicích smrti možná reagovaly odlišně. Výsledky navíc mohla zkreslit i epilepsie, kterou muž trpěl. Vědci několik let čekali, jestli se podobný případ ještě nevyskytne, ovšem marně – naměření mozkové aktivity v okamžiku smrti je extrémně vzácnou událostí. Data však podporují závěry zjištěné u hlodavců – i krysí mozek v okamžiku smrti pracuje na úrovni gama vln, možná je tedy konec života podobný u většího množství savců.

Mohlo by vás zajímat: Strach o hvězdu filmu Zachraňte vojína Ryana. Slavný herec je v kritickém stavu

Výzkumník a neurochirurg Ajmal Zemmar, který byl součástí týmu autorů studie publikované v únoru 2022, považuje tato zjištění za velmi nadějná především pro pozůstalé: „Ačkoli naši blízcí mají zavřené oči a jsou připraveni nás opustit, jejich mozek si možná přehrává některé z nejhezčích okamžiků jejich života.“

ZDROJ: LiveScience

Mojmír Sedláček

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom