Mohl by to být život? Vědci našli v meteoritu mimozemský protein
Složité molekuly jsou základem života, bez nich by nemohl existovat. Existují nejen na Zemi, ale i na měsících, kometách a také v mezihvězdných mlhovinách. Nyní vědci objevili jednu z nejkomplexnějších a současně nejvíce záhadných.
Jedná se totiž podle nich o protein neboli bílkovinu – a mělo by jít o vůbec první protein objevený mimo Zemi. Vědci využili nejmodernější analytické nástroje k tomu, aby detailně prozkoumali meteorit Acfer 086, který byl objevený v Alžírsku roku 1990 a meteorit Allende nalezený v Mexiku. Z nitra odebrali vzorky, které tak nemohly být kontaminované ničím ze Země. Smísili je s vodou a takto vzniklý prášek pak změnili v plyn a ten studovali pomocí spektroskopie.
Našli tak nejen aminokyseliny, ale také protein obsahující železo a lithium – nazvali ho hemilithin. „Jde o úplně první zprávu o proteinu z nějakého mimozemského zdroje,“ uvedli autoři ve zprávě o tomto výzkumu. Bílkoviny sice opravdu jsou klíčem k životu, ale samotná jejich existence ještě neznamená, že by se muselo jednat o stopy života nebo že je někde blízko v kosmu život.
Bílkoviny jsou vlastně řetězce aminokyselin spojené peptidy. Může to sice vypadat složitě, ale ve skutečnosti je na tom důležité především to, že se jedná o extrémně složité molekuly. Aminokyseliny se už sice v minulosti v kosmu objevily, ale doposud nikdy nebyly tak složité jako nyní.
Složitá mimozemská bílkovina
Vědci pro jistotu ještě jednou ověřili, jestli nemohly být vzorky nějak kontaminovány na Zemi. Ověřili to analýzou vodíku, který je v těchto bílkovinách přítomný – ukázalo se, že se jednalo o izotop, který se na zemi vůbec nevyskytuje – musí se tedy jednat o velmi složitou bílkovinu mimozemského původu.
Nejzajímavější na tom všem je, že o takto složitých bílkovinách je známé, že potřebují ke své existenci vodu – to samozřejmě komplikuje jejich schopnost přežít v kosmu, kde žádná voda není. Hemolithin je ale něčím výjimečný, protože se bez vody obejde – a to vrhá nové světlo na výzkum bílkovin obecně.
Text: Martin Kolář