20. října 2023 14:18

Kudrnaté vlasy nemá lidstvo náhodou. Poskytují výhodu pro přežití

Lidské vlasy jsou v živočišné říši unikátem. Žádný savec nemá takhle hustou srst na hlavě a de facto holý zbytek těla.

Vědci sice ještě nenašli zcela jasnou odpověď na otázku, proč jsme o ochlupení během let víceméně přišli, mají ale různé teorie. Jedna tvrdí, že jsme holí, aby se na nás nedrželi paraziti nebo abychom se efektivněji ochlazovali díky pocení. Proč ale tedy na našich hlavách stále hustý porost zůstává?

Kudrny mají řadu výhod

Odpověď je celkem jednoduchá. Ve vedru dokáže skvěle snížit škodlivé dopady slunečního záření, přičemž u našich předků toto platilo dvojnásob, když často podnikali dlouhé cesty zatravněnými savanami, kdy jim slunce pálilo přímo na lebky. Kdyby vlasy neměli, mělo by to silné dopady na mozek.

Odborníci v nedávném výzkumu dokonce zkoumali, jak dobře který typ vlasů tento účel splňuje. Zjistili, že kudrnaté vlasy zřejmě hrály v naší evoluci velkou roli. Díky pokusům s figurínami a termálním snímáním totiž zjistili, že z žádné, rovné, vlnité a kudrnaté kštice jsou to právě kudrliny, které svého nositele nejlépe před sluncem chrání. Nejenže nejvíc izolovaly, ale zpoceného nositele chladily nejefektněji a schly nejpomaleji; člověk se tedy díky nim tolik nepotí a neztrácí tolik minerálů a vody. Nejhůře si logicky vedla pleš a poté rovné vlasy.

Mohlo by vás zajímat: Nový objev převrací evoluci člověka. Chůzi po dvou jsme si zřejmě neosvojili na zemi

Kudrnaté vlasy byly pro předky zásadní

Jaká je výhoda kudrnatých vlasů? Díky svému tvaru neleží jen připlácnuté na lebce, ale odstávají. U hlavy tudíž vzniká prostor, kudy dobře proudí chladný vzduch. Nad touto mezírkou se pak nachází účinná izolační vrstva z vlasů, která nás chrání od škodlivého a spalujícího slunečního záření. Je tudíž vysoce pravděpodobné, že kudrnaté vlasy byly pro naše předky zcela zásadní pro přežití, dokud se jim nepovedlo opustit horké klima a usídlit se v mírnějším podnebí.

Zdroj: bioRxiv / National Geographic

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom