16. dubna 2024 12:20

Kde můžete přežít třetí světovou válku? Bezpečných míst je docela dost, projděte si jejich seznam

Třetí světovou válku si nikdo nepřeje, a přesto se o ní hovoří čím dál tím častěji. Otázky, kam se schovat před celosvětovým konfliktem, znovu otevřel nedávný útok Íránu na Izrael. Naposledy se něco takového stalo v roce 1979.

Na 300 dronů, střel a balistických raket Izraeli pomáhali zlikvidovat významní spojenci. Byly mezi nimi Spojené státy americké, Francie či Velká Británie, a vůbec poprvé i dva arabské státy, Saúdská Arábie a Jordánsko. I proto se mnohým lidem zdá, že je nový globální konflikt na spadnutí a většina z nich si k této úvaze rovnou klade otázku: Co v takovém případě dělat? Kam odejít? Bude vůbec někde bezpečno?

Sestavit seznam zemí, kterým by se třetí světová válka mohla vyhnout a ve kterých panují takové podmínky, jež umožní přežít i velice apokalyptické scénáře, se proto pokusilo už několik různých serverů. Na předních příčkách většinou figurovaly tyto oblasti:

Fidži

Dostatečná vzdálenost od všech možných cílů a v případné třetí světové válce zainteresovaných velmocí je hlavním důvodem, proč je na seznamu Fidži. Tento ostrovní stát leží na jihozápadě Tichého oceánu a jeho nejbližší zemí je Austrálie… a i ta je vzdálená přes 4 tisíce kilometrů. Většinu jeho území navíc pokrývají husté lesy, dají se tu lovit ryby a země je bohatá na suroviny.

Tuvalu

Tuvalu je ostrovní stát v Oceánii. Za cíl by ho během třetí světové války nikdo nemohl považovat, a to vzhledem k nedostatku přírodních zdrojů. Politicky se neangažuje a také má po Vatikánu druhý nejnižší počet stálých obyvatel ze všech nezávislých států. Ohrožuje ho zvedání hladiny oceánů, ale třetí světovou válku by tam pravděpodobně šlo, vzhledem k funkčnímu rybolovu a zemědělství, bez problémů přečkat bez hladovění.

Nový Zéland a Austrálie

Nový Zéland i Austrálie jsou také dostatečně odlehlé, takže nehrozí, že by se staly strategickými cíli. Podniknout tam invazi by bylo na hranici nemožného. Sice dost spoléhají na dovoz, pěstovat lokální plodiny je tam ale bez problémů možné.

Island

Island má dlouhodobě pověst jedné z nejmírumilovnějších zemí světa. I on je daleko od všech potenciálních strategicky významných území, a navíc by své obyvatele dokázal uživit.

Jihoafrická republika

Jihoafrická republika je velice bohatá nejen na přírodní suroviny, ale disponuje i úrodnou půdou a mnoha sladkovodními zdroji. Dlouhodobě navíc usiluje o stabilní zahraniční politiku a má vyspělou infrastrukturu.

Antarktida

V případě Antarktidy jde pochopitelně o její polohu a fakt, že rozhodně není žádným výhodným strategickým cílem. Jako místo, kam utéct, je proto ideální. Na druhou stranu, zůstávat zde dlouhodobě by nebylo ani bezpečné, ani moudré; ledový kontinent by nabídl pramálo příležitostí si vypěstovat dostatek jídla.

Chile a Argentina

Jídlo by naopak nemuselo být problémem v těchto dvou jihoamerických státech. Plodiny, které v obou zemích (obzvláště v Argentině) rostou, jsou velice odolné, a možná by dokázaly vyprodukovat dost jídla na přežití i v případě nejhorších scénářů – tedy jaderného konfliktu. Chile je velice vyspělé a má skvělou infrastrukturu i přístup k moderním technologiím. Regiony by navíc řada mocností nepovažovala za cíl a Jižní Amerika nemá tak silné mezinárodní vazby, aby jí stálo za to se zapojovat do větších, krvavějších konfliktů.

Indonésie

Neutrální ve většině světových konfliktů zůstává i Indonésie. Souostroví v jihovýchodní Asii je zemědělsky bohaté a je proto šance, že by v případě globálního konfliktu bylo dost soběstačné, aby jeho obyvatelé měli co jíst.

Bhútán

Bhútán by měl zůstat v případě jakéhokoli konfliktu neutrálním. Tuto neutralitu vyhlásil už ve chvíli, kdy v 70. letech minulého století vstoupil do Organizace spojených národů. Z jedné strany tento jihoasijský stát navíc brání Himaláje.

Švýcarsko?

Švýcarsko je momentálně právem považované za jednu z nejbezpečnějších zemí Evropy. Jeho neutralita je známá a trvá už 500 let. Snahy ji zachovat stůj co stůj nicméně ohrozilo napadení Ukrajiny Ruskem a samotné Rusko už Švýcarsko dokonce za neutrální ani nepovažuje.

Čtěte také: Expert Želichovský: Třetí světová válka už začala. Ukrajina získává čas, aby se svět připravil

A ačkoli experti věří, že je země proti jakékoli invazi velice dobře chráněná jak krajinou, tak infrastrukturou, a má množství vybavených úkrytů, její půda není příliš úrodná a stát je proto značně závislý na dovozu. A navíc leží v Evropě. Je proto otázkou, jestli by v případě třetí světové války jako bezpečné útočiště skutečně obstálo.

Zdroj: Times of India, Visit Ukraine, Vision of Humanity, Daily Mail

Mohli jste minout: Půl roku od napadení Izraele teroristy z Hamásu

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom