9. prosince 2023 06:00
Adam Vala

Pohřeb Karla Schwarzenberga: Kdy začne a kdo všechno se ho zúčastní

Poslední rozloučení s diplomatem, politikem a potomkem významného šlechtického rodu Karlem Schwarzenbergem se dnes uskuteční v pražské svatovítské katedrále.

Zádušní mši, které se zúčastní na tisíc pozvaných hostů, bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner. Obřad ponese na přání rodiny zesnulého a podle rozhodnutí vlády prvky státních poct. Před oltářem budou vystaveny řády Bílého lva a Zlatého rouna, jejichž nositelem bývalý šéf české diplomacie byl. Pro veřejnost bude přístup do areálu Hradu omezen.

Schwarzenberg zemřel po delší nemoci ve Vídni 12. listopadu. Od středy, kdy byla vystavena rakev s jeho zpopelněnými ostatky v malostranském kostele Panny Marie pod řetězem, se tam jeho památce přišlo poklonit více než 11.000 tisíc lidí.

Ráno bude rakev převezena na Pražský hrad, smuteční hosté mají přicházet k areálu Hradu od 10:00. Obřad začne v poledne, veřejnost ho bude moct sledovat prostřednictvím přímého přenosu na obrazovkách na Hradčanském náměstí. Mši budou přenášet i všechny velké televizní kanály.

K tématu: Poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem. Sledujte speciální vysílání na CNN Prima NEWS

Krátkou vzpomínku na zesnulého pronese prezident Petr Pavel, čtení přednese synovec zesnulého Ferdinand, přímluvy starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská, která je vnučkou šlechtice Jiřího Douglase Sternberga a Schwarzenbergovou příbuznou, a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který spolu se Schwarzenbergem založil nynější vládní stranu TOP 09. Závěrem poděkuje syn Jan Schwarzenberg. Na přání zesnulého zazní československá hymna či koleda Narodil se Kristus Pán.

Piety se zúčastní slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, příslušníci evropských šlechtických rodů. Jako oficiální zástupce rodu Habsburků se pohřbu účastní Ferdinand Zvonimir Habsburský. Mezi tvářemi české politiky se objeví i bývalý prezident Miloš Zeman.

Při odjezdu z areálu Hradu se vůz se Schwarzenbergovými ostatky v doprovodu policejních motocyklů krátce zastaví před Schwarzenberským palácem na Hradčanském náměstí. Krokem projede okolo Černínského paláce, kde měl Schwarzenberg kancelář v době, kdy vedl českou diplomacii. V doprovodu policejního vozu pak vůz s rakví odjede na zámek Orlík, kde budou Schwarzenbergovy ostatky uloženy do rodinné hrobky.

Čtěte také: Přípravy na pohřeb Schwarzenberga vrcholí. Zaměstnanci rodiny uklidili hrobku i okolí

Na zádušní mši naváže od 16:00 v paláci Lucerna na Václavském náměstí akce Karel žije dál. V Lucerna Music Baru vystoupí v rámci vzpomínky James Harries, Tornado Lue, Karpatské Chrbáty, Už jsme doma, Foukal & Romanutti, Dáša Zázvurková, Snaha Vosto5', Martin Kyšperský & Marek Doubrava a Monika Načeva & Michal Koval, Dan Bárta a Michael Kocáb. Součástí projektu bude také výstava fotografií a promítání dokumentů o životě uznávané osobnosti.

Zdroj: ČTK, CNN

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom