Jezte čokoládu a stárněte pomalu. Super zpráva z Cambridge University
Co má společného plameňák růžový a čokoláda? Antioxidant zpomalující stárnutí.
Představte si čokoládu, která nejen že báječně chutná, ale ještě díky množství přidaných antioxidantů zpomaluje příznaky stárnutí. Nejprve představme složku, která je v tomto případě nejdůležitější. Antioxidant je látka, jejíž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů – snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů.
V případě tuků například zabraňují jejich žluknutí, což se dá s jistou nadsázkou nazvat stárnutím. Žluklé máslo je staré. V případě „omlazující“ čokolády jde o antioxidant astaxanthin, což je vlastně přírodní barvivo vyskytující se zejména v řasách. Jelikož je rozpustný v tucích, dokáže do růžova zbarvit tvora, který se jím živí. A právě tady se do hry dostávají plameňáci.
„Pomocí antioxidantu, který produkují plameňáci růžoví, vytvořila laboratoř "Esthechoc" přidružená k Cambridge University čokoládu, o níž tvrdí zvyšuje elasticitu kůže. Testované kožní biomarkery staré 50 až 60 let po užívání čokolády, jako by patřily člověku dvaceti až třicetiletému,“ píše o novém britském objevu prestižní The Independent.
Aby bylo možno napsat slova o zpomalování projevů stárnutí, bylo nutno provést testy na dobrovolnících, kteří museli několikrát denně jíst čokoládu po dobu jednoho měsíce. „Takový test bych ráda podstoupila bez ohledu na mládnutí,“ okomentovala „trápení“ dobrovolníků 73letá důchodkyně Kristina Halfarová. V krvi dobrovolníků se následně prokázalo méně zánětlivých komponentů a kůže byla mnohem lépe prokrvovaná. To mělo výrazný a viditelný vliv na elasticitu kůže, u níž se jako nejnápadnější efekt ukázalo snížené množství vrásek. Ačkoli „nutrikosmetická“ čokoláda je patentovaná, pořád pro „nevěřící Tomáše“ zůstává otevřená otázka, do jaké míry je výsledek trvalý.
Účinnost antioxidantů coby látek zpomalující účinky a projevy stárnutí je dlouhodobě známá. Podle TechTimes "7,5 g tohoto produktu má stejné množství antioxidantu astaxanthinu jako 300 g lososů a obsahuje stejné množství kakaových polyfenolů, které bojují s volnými radikály, jako sto gramů kvalitní hořké čokolády." Výrobek v sobě nese více než 72 % tmavé čokolády.
Přímo na webu zmiňované laboratoře jsou označené země, kde lze zmiňovaný „čokolék“ koupit, ale Česká ani Slovenská republika mezi nimi, na rozdíl například od Polska, Německa nebo Rakouska, není. Přestože zmiňovaná laboratoř tvrdí, že výsledný produkt je výsledkem desetiletého výzkumu čokolády a antioxidantů, je takřka jisté, že vývoj v této oblasti půjde dál. A kdo ví, třeba se ukáže, že mít mladou kůži a staré myšlení není zase takovou výhodou.
Text: Topi Pigula