Logo Prima Zoom
  • Menu
  • Témata
  • Pořady
  • TV Program
  • Časopis
  • Sledujte prima+
  • Živě
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
    • Jste tu poprvé?

Trendy:

Zrádci
UFO
Druhá světová válka
Záhady
Vetřelci dávnověku
  • Témata
    • Témata
    • Pořady
    • TV Program
    • Časopis
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Cestování
    • Hrady a zámky
    • Hedvábná stezka
    • Příroda
  • Historie
    • Vikingové
    • Epidemie a pandemie
    • Starověký Egypt
  • Věda a technika
    • Koronavirus
    • Vesmír
    • Mars
  • Války
    • Studená válka
    • Válka ve Vietnamu
    • Válečné filmy a seriály
  • Druhá světová válka
    • Adolf Hitler
    • Atentát na Reinharda Heydricha
    • První světová válka
  • Výročí
    • Marie Terezie
    • Napoleon Bonaparte
    • Britská královská rodina
  • Záhady a konspirace
    • UFO a mimozemšťané
    • Utajené příběhy českých dějin
    • Alternativní historie
  • Zajímavosti
    • Filmy versus realita
    • Horory versus realita
    • Optické iluze a klamy
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima FRESH
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Zoom logo

Trendy:

Zrádci
UFO
Druhá světová válka
Záhady
Vetřelci dávnověku
Je Bluey nejlepší seriál pro děti? Nová studie potvrdila podezření všech rodičů

Je Bluey nejlepší seriál pro děti? Nová studie potvrdila podezření všech rodičů

Kde se ukrývají miliony tun zlata? Jedno místo na Zemi zůstává nevytěžené

Kde se ukrývají miliony tun zlata? Jedno místo na Zemi zůstává nevytěžené

Našli jsme konečně důkaz o životě na Marsu? Jiné vysvětlení nového objevu zatím nemáme

Našli jsme konečně důkaz o životě na Marsu? Jiné vysvětlení nového objevu zatím nemáme

Prehistorická želva vážila jako dva nosorožci, kořist lovila ostrým zobákem

Prehistorická želva vážila jako dva nosorožci, kořist lovila ostrým zobákem

Česko poslalo proti ruským dronům vrtulníky ruské výroby. Mají výbavu pro noční boj

Česko poslalo proti ruským dronům vrtulníky ruské výroby. Mají výbavu pro noční boj

Lidé mají násobně lepší čich než žraloci, ovšem jen na jedinou věc. Kdysi nám pomohla přežít

Lidé mají násobně lepší čich než žraloci, ovšem jen na jedinou věc. Kdysi nám pomohla přežít

Klasickými nůžkami to stříhat nešlo. Nejhorší čelní střet vlaků v Česku očima hasičů

Klasickými nůžkami to stříhat nešlo. Nejhorší čelní střet vlaků v Česku očima hasičů

Prima Zoom ■ Zajímavosti
Zajímavosti
25. března 2016 07:00
redakce Prima Zoom
Mohlo by vás zajímat
Nejrychlejší had světa dožene i člověka. Podívejte se na jeho zabijácký sprint
Nejrychlejší had světa dožene i člověka. Podívejte se na jeho zabijácký sprint
Zemské jádro skrývá zcela nový svět. Nález pod povrchem je ohromující
Zemské jádro skrývá zcela nový svět. Nález pod povrchem je ohromující
Stalingrad byl hrobem Hitlerovy armády. Žukov vlákal statisíce nacistů do smrtící pasti
Stalingrad byl hrobem Hitlerovy armády. Žukov vlákal statisíce nacistů do smrtící pasti
Neandertálce nevyhubila válka s člověkem. Nový objev ukazuje na zkázonosné rozhodnutí
Neandertálce nevyhubila válka s člověkem. Nový objev ukazuje na zkázonosné rozhodnutí

Jak se z chudého Baskicka stala kuchařská supervelmoc?

Dýňová polévka s chorizo klobáskou

Dýňová polévka s chorizo klobáskou Zdroj: isifa.com

  • Zavřít
Dýňová polévka s chorizo klobáskou

Dýňová polévka s chorizo klobáskou Zdroj: isifa.com

Ve španělském Baskicku se snoubí kuchařské umění s vědou

Seznam.cz banner

V místnosti je židle a velká obrazovka, zatímco snímače na koncích kabelů očekávají dalšího pokusného králíka. Není to však scéna z Mechanického pomeranče, nýbrž baskická kulinární revoluce, jíž se letos dostává uznání v evropské kulturní metropoli San Sebastiánu. V sousední místnosti vydávají kádě s těstem silnou vůni.

O několik pater výše nad touto laboratoří jeden z kuchařů před učni ponořuje zelený balon plný krémovitého sýra do mísy, kde kouří kapalný dusík. Jde o techniku, která se vyučuje v Baskickém kulinářském centru (BCC).

Tato škola gastronomie v San Sebastiánu ilustruje kulinářskou revoluci, která se už 40 let odehrává v Baskicku na severu Španělska, známým svou vysokou gastronomií a neobvyklými experimenty.

"To, co nabízíme, vyvolává na mnoha místech ve světě určitou averzi," přiznává Andoni Luis Aduriz, profesor na BCC a šéf restaurace Mugaritz, která patří v mezinárodní klasifikaci k těm nejlepším na světě. "V Baskicku se některé restaurace odpoutaly od tradice a snaží se vydat novou cestou," vysvětluje tento čtyřiačtyřicetiletý muž.

Andoni Luis Aduriz a jeho tým rádi překvapují své zákazníky, když se uchylují k vědě a předkládají jim například zmrzlinu ochucenou šťávou z krevet a kousky jablek pokrytou substancí připomínající plíseň. Zákazníci například zjišťují, že to, co se podobá plesnivému chlebu, je ve skutečnosti chléb, do kterého byly injekcí vpraveny houby, jež vyrostly v rokfóru a které mu dodávají jemnou sýrovou příchuť.

Experimenty Andoniho Luise Adurize však přesahují rámec jeho restaurace u San Sebastiánu. Se svým týmem těsně spolupracoval s vědci, aby vynalezl nové postupy.

Kuchařský tým například spolupracoval s reologem, expertem na zkoumání a modelování deformačních vlastností látek, aby vytvořil jedlé kuličky. Získali tak čokoládové nebo medové kuličky, které se někdy podávají s mraženým krémem v podobě mýdla. Kuchaři si však brzy uvědomili, že hra s modelováním látek může vést ke vzniku i jiných věcí, jako například pokrmů pro osoby, které mají potíže s polykáním.

Stejně jako další baskičtí kuchaři spolupracuje Aduriz s BCC, kde se nejen učí gastronomie, ale je tam rovněž tým výživových poradců, chemiků a kuchařů, které jejich experimenty zdokonalují. Dnes pracují na projektu, kdy studují mozkovou činnost při pojídání potravin, aby zjistili, odkud přesně pochází vizuální a chuťové potěšení z jídla.

"Jde o kulinářskou evoluci, kde měla inovace významné postavení," vysvětluje ředitel BCC Joxe Mari Aizega. "Všechno začalo před více než 30 lety," dodává podle agentury AFP. Přesně to bylo v roce 1976, kdy se baskičtí restauratéři Juan Mari Arzak a Pedro Subijana v Madridu setkali s francouzským šéfkuchařem Paulem Bocusem. V té době byla ve Francii populární Bocusova "nová kuchyně", která byla lehčí a delikátnější.

Juan Mari Arzak a Pedro Subijana pozměnili tradiční baskické pokrmy, považované za příliš těžké, začali používat nové ingredience, a zahájili tak baskickou kulinářskou revoluci.

Teprve s Ferranem Adriou z Katalánska, dalšího regionu se silnou kulinářskou tradicí, však revoluce plně vypukla a překročila hranice. Otec molekulární kuchyně povznesl španělskou gastronomii na světovou úroveň.

"Oni byli první, kdo koncipoval jídlo jako nástupce tapas, umožňující degustovat plno malých soust. Teď to nacházíme už všude," říká francouzský šéfkuchař Alexandre Gauthier, který do Španělska pravidelně jezdí. "Najednou může být pokrm novou zkušeností. Zavedli nové textury a nové přístupy," dodává.

ČTK

redakce Prima Zoom

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Nenechte si ujít novinky Prima Zoom!

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky gastronomie revoluce Španělsko kuchař Mechanický pomeranč Baskicko Andoni Luis Aduriz San Sebastián Juan Mari Arzak Pedro Subijana

Návrhy pro vás

Víte, proč se na Den díkůvzdání jí zrovna krocan? Historie
5

Víte, proč se na Den díkůvzdání jí zrovna krocan?

24. listopadu 2022 13:40
Smrt Freddieho Mercuryho: Hudební ikona nahrávala až do konce života a odmítala léky Zajímavosti

Smrt Freddieho Mercuryho: Hudební ikona nahrávala až do konce života a odmítala léky

24. listopadu 2022 09:32
Jeskyňář se chytil do přírodní pasti. V extrémně úzké jeskyni prožil noční můru klaustrofobiků Zajímavosti
5

Jeskyňář se chytil do přírodní pasti. V extrémně úzké jeskyni prožil noční můru klaustrofobiků

24. listopadu 2022 06:00
Psi mají k člověku geneticky blíž, než se myslelo. Od zbytku zvířat je odlišuje jedinečná schopnost Příroda
6

Psi mají k člověku geneticky blíž, než se myslelo. Od zbytku zvířat je odlišuje jedinečná schopnost

23. listopadu 2022 18:20
5 nejdelších zásahů odstřelovačů: Žebříček rekordů změnil zásah na Ukrajině Války
6

5 nejdelších zásahů odstřelovačů: Žebříček rekordů změnil zásah na Ukrajině

23. listopadu 2022 06:00
Slavný král dítě získal korunu již jako batole. Záhadná smrt byla vyřešena po 500 letech Historie
5

Slavný král dítě získal korunu již jako batole. Záhadná smrt byla vyřešena po 500 letech

22. listopadu 2022 15:00
Nález unikátního Thorova kladiva a dvou zvláštních mečů zaskočil vědce. K čemu sloužily? Zajímavosti
7

Nález unikátního Thorova kladiva a dvou zvláštních mečů zaskočil vědce. K čemu sloužily?

13. listopadu 2022 06:00
NASA úspěšně otestovala vlastní létající talíř. Pokoří s ním Mars i Venuši Vesmír

NASA úspěšně otestovala vlastní létající talíř. Pokoří s ním Mars i Venuši

14. listopadu 2022 15:29

Populární filmy na Prima Zoom

Musaši: Ztracená bitevní loď

Musaši: Ztracená bitevní loď

Dokumentární / Historický / Válečný
Hostina pod hladinou

Hostina pod hladinou

Dokumentární / Přírodopisný
T-Rex: Evoluční odysea

T-Rex: Evoluční odysea

Přírodopisný / Dokumentární
Gepard: Rychlost jako zbraň

Gepard: Rychlost jako zbraň

Dokumentární / Přírodopisný
Divočina v kraji větrných mlýnů

Divočina v kraji větrných mlýnů

Dokumentární / Přírodopisný

prima-cnn-news

Vlastizrádci, bydlení v kopru či šílený Green Deal. To nejlepší z debaty mladých politiků Zuperdebata mladých politiků: Bylo to směšné, všichni jsou kopie svých šéfů, míní Kolář Podezřelý z únosu Maddie je na svobodě: Brückner opustil zdi věznice

prima-zeny

Rty jako spacák? Jakub Prachař rozesmál publikum historkami o Janu Maléřovi Zrádkyně si nevěří, chtějí proti sobě taktizovat. Daniela Brzobohatá má spadeno na Sáru Druhá řada Zrádců odstartovala. Diváky si získala Věra i vrchní komisařka Mia

prima-zoom

Našli jsme důkaz o životě na Marsu? Zemřel Robert Redford. Talentovanému herci s okouzlujícím úsměvem bylo 89 let Kde se ukrývají miliony tun zlata? Jedno místo na Zemi zůstává nevytěžené

prima-fresh

Kolik kofeinu skrývá zelený čaj? Jak tento nápoj ideálně připravit i uchovat? Tajemství prozrazuje čajový mistr Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám

prima-cool

Netflix vytahuje další skutečné monstrum Opustil nás legendární Robert Redford, herecké ikoně bylo 89 let „Hříšníci“ prohráli. 100 tisíc korun si z Prahy odvezli jejich soupeři

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Vzácné bledule: Jaké druhy u nás rostou a jak je pěstovat na zahradě? Objevte kouzlo českého podzimu: Tradiční zelenina a ovoce pro vaše zdraví! Těšte se! Po deštivých dnech přijde slunečný víkend s letními teplotami

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.