Logo Prima Zoom
  • Menu
  • Témata
  • Pořady
  • TV Program
  • Časopis
  • Sledujte prima+
  • Živě
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
    • Jste tu poprvé?

Trendy:

Zrádci
UFO
Druhá světová válka
Záhady
Vetřelci dávnověku
  • Témata
    • Témata
    • Pořady
    • TV Program
    • Časopis
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Cestování
    • Hrady a zámky
    • Hedvábná stezka
    • Příroda
  • Historie
    • Vikingové
    • Epidemie a pandemie
    • Starověký Egypt
  • Věda a technika
    • Koronavirus
    • Vesmír
    • Mars
  • Války
    • Studená válka
    • Válka ve Vietnamu
    • Válečné filmy a seriály
  • Druhá světová válka
    • Adolf Hitler
    • Atentát na Reinharda Heydricha
    • První světová válka
  • Výročí
    • Marie Terezie
    • Napoleon Bonaparte
    • Britská královská rodina
  • Záhady a konspirace
    • UFO a mimozemšťané
    • Utajené příběhy českých dějin
    • Alternativní historie
  • Zajímavosti
    • Filmy versus realita
    • Horory versus realita
    • Optické iluze a klamy
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima FRESH
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Zoom logo

Trendy:

Zrádci
UFO
Druhá světová válka
Záhady
Vetřelci dávnověku
Základna z Hvězdné brány je skutečná a přežije i výbuch atomové bomby. Podívejte se dovnitř

Základna z Hvězdné brány je skutečná a přežije i výbuch atomové bomby. Podívejte se dovnitř

Otrávené pití, uříznutá ruka a kauza s Bartošovou. Drsná historie „prokleté“ Jedové chýše zabírá stovky let

Otrávené pití, uříznutá ruka a kauza s Bartošovou. Drsná historie „prokleté“ Jedové chýše zabírá stovky let

Ženy mohou cvičit dvakrát méně než muži. Unikátní výzkum změnil pohled na srdeční choroby

Ženy mohou cvičit dvakrát méně než muži. Unikátní výzkum změnil pohled na srdeční choroby

Hitlerův trumf selhal. Spojenci pokročilou technologii zastavili chirurgickým bombardováním

Hitlerův trumf selhal. Spojenci pokročilou technologii zastavili chirurgickým bombardováním

Fotka roku? Dokonalý snímek parašutisty před žhavým povrchem Slunce se plánoval dlouhé týdny

Fotka roku? Dokonalý snímek parašutisty před žhavým povrchem Slunce se plánoval dlouhé týdny

Největší požár v Praze zaměstnal 1000 hasičů. Škoda byla 200 milionů korun

Největší požár v Praze zaměstnal 1000 hasičů. Škoda byla 200 milionů korun

Chladnokrevná vražedkyně, anebo jen nevinná oběť? Dvojnásobné zabití sekerou rozdělilo Ameriku

Chladnokrevná vražedkyně, anebo jen nevinná oběť? Dvojnásobné zabití sekerou rozdělilo Ameriku

Prima Zoom ■ Zajímavosti
Zajímavosti
25. března 2016 07:00
redakce Prima Zoom
Mohlo by vás zajímat
Nejrychlejší had světa dožene i člověka. Podívejte se na jeho zabijácký sprint
Nejrychlejší had světa dožene i člověka. Podívejte se na jeho zabijácký sprint
Zemské jádro skrývá zcela nový svět. Nález pod povrchem je ohromující
Zemské jádro skrývá zcela nový svět. Nález pod povrchem je ohromující
Stalingrad byl hrobem Hitlerovy armády. Žukov vlákal statisíce nacistů do smrtící pasti
Stalingrad byl hrobem Hitlerovy armády. Žukov vlákal statisíce nacistů do smrtící pasti
Neandertálce nevyhubila válka s člověkem. Nový objev ukazuje na zkázonosné rozhodnutí
Neandertálce nevyhubila válka s člověkem. Nový objev ukazuje na zkázonosné rozhodnutí

Jak se z chudého Baskicka stala kuchařská supervelmoc?

Dýňová polévka s chorizo klobáskou

Dýňová polévka s chorizo klobáskou Zdroj: isifa.com

  • Zavřít
Dýňová polévka s chorizo klobáskou

Dýňová polévka s chorizo klobáskou Zdroj: isifa.com

Ve španělském Baskicku se snoubí kuchařské umění s vědou

Seznam.cz banner

V místnosti je židle a velká obrazovka, zatímco snímače na koncích kabelů očekávají dalšího pokusného králíka. Není to však scéna z Mechanického pomeranče, nýbrž baskická kulinární revoluce, jíž se letos dostává uznání v evropské kulturní metropoli San Sebastiánu. V sousední místnosti vydávají kádě s těstem silnou vůni.

O několik pater výše nad touto laboratoří jeden z kuchařů před učni ponořuje zelený balon plný krémovitého sýra do mísy, kde kouří kapalný dusík. Jde o techniku, která se vyučuje v Baskickém kulinářském centru (BCC).

Tato škola gastronomie v San Sebastiánu ilustruje kulinářskou revoluci, která se už 40 let odehrává v Baskicku na severu Španělska, známým svou vysokou gastronomií a neobvyklými experimenty.

"To, co nabízíme, vyvolává na mnoha místech ve světě určitou averzi," přiznává Andoni Luis Aduriz, profesor na BCC a šéf restaurace Mugaritz, která patří v mezinárodní klasifikaci k těm nejlepším na světě. "V Baskicku se některé restaurace odpoutaly od tradice a snaží se vydat novou cestou," vysvětluje tento čtyřiačtyřicetiletý muž.

Andoni Luis Aduriz a jeho tým rádi překvapují své zákazníky, když se uchylují k vědě a předkládají jim například zmrzlinu ochucenou šťávou z krevet a kousky jablek pokrytou substancí připomínající plíseň. Zákazníci například zjišťují, že to, co se podobá plesnivému chlebu, je ve skutečnosti chléb, do kterého byly injekcí vpraveny houby, jež vyrostly v rokfóru a které mu dodávají jemnou sýrovou příchuť.

Experimenty Andoniho Luise Adurize však přesahují rámec jeho restaurace u San Sebastiánu. Se svým týmem těsně spolupracoval s vědci, aby vynalezl nové postupy.

Kuchařský tým například spolupracoval s reologem, expertem na zkoumání a modelování deformačních vlastností látek, aby vytvořil jedlé kuličky. Získali tak čokoládové nebo medové kuličky, které se někdy podávají s mraženým krémem v podobě mýdla. Kuchaři si však brzy uvědomili, že hra s modelováním látek může vést ke vzniku i jiných věcí, jako například pokrmů pro osoby, které mají potíže s polykáním.

Stejně jako další baskičtí kuchaři spolupracuje Aduriz s BCC, kde se nejen učí gastronomie, ale je tam rovněž tým výživových poradců, chemiků a kuchařů, které jejich experimenty zdokonalují. Dnes pracují na projektu, kdy studují mozkovou činnost při pojídání potravin, aby zjistili, odkud přesně pochází vizuální a chuťové potěšení z jídla.

"Jde o kulinářskou evoluci, kde měla inovace významné postavení," vysvětluje ředitel BCC Joxe Mari Aizega. "Všechno začalo před více než 30 lety," dodává podle agentury AFP. Přesně to bylo v roce 1976, kdy se baskičtí restauratéři Juan Mari Arzak a Pedro Subijana v Madridu setkali s francouzským šéfkuchařem Paulem Bocusem. V té době byla ve Francii populární Bocusova "nová kuchyně", která byla lehčí a delikátnější.

Juan Mari Arzak a Pedro Subijana pozměnili tradiční baskické pokrmy, považované za příliš těžké, začali používat nové ingredience, a zahájili tak baskickou kulinářskou revoluci.

Teprve s Ferranem Adriou z Katalánska, dalšího regionu se silnou kulinářskou tradicí, však revoluce plně vypukla a překročila hranice. Otec molekulární kuchyně povznesl španělskou gastronomii na světovou úroveň.

"Oni byli první, kdo koncipoval jídlo jako nástupce tapas, umožňující degustovat plno malých soust. Teď to nacházíme už všude," říká francouzský šéfkuchař Alexandre Gauthier, který do Španělska pravidelně jezdí. "Najednou může být pokrm novou zkušeností. Zavedli nové textury a nové přístupy," dodává.

ČTK

redakce Prima Zoom

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Nenechte si ujít novinky Prima Zoom!

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky gastronomie revoluce Španělsko kuchař Mechanický pomeranč Baskicko Andoni Luis Aduriz San Sebastián Juan Mari Arzak Pedro Subijana

Návrhy pro vás

Víte, proč se na Den díkůvzdání jí zrovna krocan? Historie
5

Víte, proč se na Den díkůvzdání jí zrovna krocan?

24. listopadu 2022 13:40
Smrt Freddieho Mercuryho: Hudební ikona nahrávala až do konce života a odmítala léky Zajímavosti

Smrt Freddieho Mercuryho: Hudební ikona nahrávala až do konce života a odmítala léky

24. listopadu 2022 09:32
Jeskyňář se chytil do přírodní pasti. V extrémně úzké jeskyni prožil noční můru klaustrofobiků Zajímavosti
5

Jeskyňář se chytil do přírodní pasti. V extrémně úzké jeskyni prožil noční můru klaustrofobiků

24. listopadu 2022 06:00
Psi mají k člověku geneticky blíž, než se myslelo. Od zbytku zvířat je odlišuje jedinečná schopnost Příroda
6

Psi mají k člověku geneticky blíž, než se myslelo. Od zbytku zvířat je odlišuje jedinečná schopnost

23. listopadu 2022 18:20
5 nejdelších zásahů odstřelovačů: Žebříček rekordů změnil zásah na Ukrajině Války
6

5 nejdelších zásahů odstřelovačů: Žebříček rekordů změnil zásah na Ukrajině

23. listopadu 2022 06:00
Slavný král dítě získal korunu již jako batole. Záhadná smrt byla vyřešena po 500 letech Historie
5

Slavný král dítě získal korunu již jako batole. Záhadná smrt byla vyřešena po 500 letech

22. listopadu 2022 15:00
Nález unikátního Thorova kladiva a dvou zvláštních mečů zaskočil vědce. K čemu sloužily? Zajímavosti
7

Nález unikátního Thorova kladiva a dvou zvláštních mečů zaskočil vědce. K čemu sloužily?

13. listopadu 2022 06:00
NASA úspěšně otestovala vlastní létající talíř. Pokoří s ním Mars i Venuši Vesmír

NASA úspěšně otestovala vlastní létající talíř. Pokoří s ním Mars i Venuši

14. listopadu 2022 15:29

Populární filmy na Prima Zoom

Největší jedlíci přírody

Největší jedlíci přírody

Dokumentární / Přírodopisný
Rypoš lysý: Nejpodivnější superhrdina

Rypoš lysý: Nejpodivnější superhrdina

Dokumentární / Přírodopisný
Čelisti zblízka

Čelisti zblízka

Přírodopisný / Dokumentární
Tajemství relikvií

Tajemství relikvií

Dokumentární / Historický / Kulturní a společenský
Slovinsko: Nedotčená příroda

Slovinsko: Nedotčená příroda

Dokumentární / Přírodopisný
Musaši: Ztracená bitevní loď

Musaši: Ztracená bitevní loď

Historický / Dokumentární / Válečný
Volání Antarktidy

Volání Antarktidy

Cestopisný / Dokumentární / Přírodopisný
Češi na Lososí stezce

Češi na Lososí stezce

Dokumentární / Technologický
Norsko: Volání divočiny

Norsko: Volání divočiny

Přírodopisný / Dokumentární

prima-cnn-news

Prezident přijme Macinku na Hradě. Motoristé trvají na ministerstvu pro Turka Ležel tam v kaluži krve. Romská zábava na Plzeňsku skončila hromadnou rvačkou, ukazuje video Ukrajina má obětovat část území i zbraně. USA tlačí na Kyjev, aby kývl na nový plán

prima-zeny

Zklamání Ondřeje nesou zrádkyně těžce. Mia s Danielou se dočkaly pohledu plného pohrdání Vojta Kotek poprvé přiznal strach. Jeho ovce trápí průjem a farmu smetla bouře Marcell stále důvěřuje Mie. Věrní jsou po odchodu MJ zoufalí. Nevědí, kdo jsou zrádci

prima-zoom

Navštivte základnu z Hvězdné brány Otrávené pití, uříznutá ruka a kauza s Bartošovou. Drsná historie „prokleté“ Jedové chýše zabírá stovky let Ženy mohou cvičit dvakrát méně než muži. Unikátní výzkum změnil pohled na srdeční choroby

prima-fresh

Šťavnaté kuře na medu s citronem, cibulí a kurkumou – voňavý oběd z jednoho pekáčku Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

prima-cool

Nejočekávanější sci-fi má parádní trailer Pracovali na Mafii a Vietcongu, teď shánějí peníze na novou sci-fi rubačku z galaxie plné mutantů a hrůzy Pološílená sci-fi Bratrstvo nesmrtelných vám na Prima COOL vytře zrak

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Česnek a cibule: Přírodní bojovníci proti virům, chřipce a nachlazení Nápis Home, košíky či obří hodiny. Těchto kuchyňských dekorací se zbavte Adventní kalendář potěší každého. 10 DIY nápadů pro děti i dospělé

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.