28. února 2024 07:05
Adam Vala

Houby s octem? Oblíbené slovní spojení kupodivu souvisí s Ježíšem

Zřejmě vás nepřekvapí, že jde o další chyták z našeho seriálu. S nakládáním hub nemá nic společného, skutečný původ je velmi krutý.

Nevědět nebo nemít nic. To jsou houby s octem, které dnes už možná v mluvě tolik nepoužíváme, ale čas od času na ně může dojít. Také si představíte malou skleničku s tmavým lákem, ve kterém jsou namačkané malé houbičky připravené jako pochoutka na oslavě nebo jen tak s chlebem k večeři? Tak si to sice představujete hezky, ale špatně. V rámci dalšího dílu našeho seriálu o původu ustálených frází či rčení vám zase všechno objasníme.

Biblický původ

Abyste skutečný původ pochopili, museli byste vzít Bibli a začít číst o ukřižování Ježíše Krista. V evangeliích Matouše, Marka i Jana se o houbách i octu píše, už ale asi chápete, že ne ve smyslu výše uvedené pochutiny. Houbu, tedy v tomto případě mořskou, měl podle Bible jeden ze strážných či jen okolo stojících lidí namočit do octa, nabodnout na prut a podat ji žíznícímu Ježíšovi na kříž. Ježíš poté zvolal: „Otče, do tvých rukou odevzdávám svého ducha,“ a krátce po vyřčení těchto slov skonal.

K tématu: Kámen úrazu? Fráze, kterou používá každý z nás, má biblický původ. Existuje však i příběh se soudcem

Nyní je už tedy zřejmé, že pokud někomu podáme houbu s octem, neděláme mu zrovna dobrou službu a naše snažení je zcela zbytečné a k ničemu. Nepočítáme-li tedy onen akt ublížení či škodolibosti, který se ale do moderního termínu nedostal, případně si jej s ním nespojujeme.

Zdroj: Bible, Wikipedia

Mohli jste minout: Jak vypadá Ježíšek? A jak unese všechny dárky? Na dětské otázky odpovídá arcibiskup Graubner

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom